Katkeaako vai vahvistuuko selkäranka?

Omaishoitajien teemaviikkoa vietetään tänä vuonna 21.–28. marraskuuta. Kerran vuodessa nämä tärkeää työtä tekevät ihmiset saavat arvostusta valtakunnallisesti. Kerran vuodessa heitä kiitetään heidän työpanoksestaan yhteiskunnan ylläpitoon.

Kyllä, omaishoitajat ovat yksi Suomen selkäranka, jos se katkeaisi, olisi maa todellisessa pulassa. Suomessa on vajaat 50 000 sopimushoitajaa ja lähemmäs 350 000 läheisen hoitajaa, jotka tekevät vahvalla selkärangalla ja rakkaudella työtä läheistensä eteen.

Selkärankaan tulee kuitenkin kolhuja ja iskuja jatkuvasti sosiaali- ja terveysalalta, kun palvelut eivät toimi tai eivät ole riittävät. Usein omaishoitajat eivät saa tarpeeksi tukea itselleen tai rakkaimmalleen.

Kerran vuodessa nämä arvokkaat, sydämellä tekevät ihmiset saavat sen arvostuksen, jonka he tarvitsisivat kuitenkin joka ikinen päivä.

Jotta muutoksia tapahtuisi omaishoitajien yhdenvertaisten, tasa-arvoisten kriteereiden saavuttamiseksi sekä ammatillisempaan palveluun sosiaali- ja terveyspalveluissa, jossa tuettaisiin koko perhettä sekä läheistä, ovat tulevat hyvinvointialueet avainasemassa kriteereiden toteutumisessa.

Omaishoitajuus koskettaa meitä jokaista, pidetään huolta läheisistä joka päivä!

Erja Gadd,

sairaanhoitajaopiskelija, omaishoitaja ja aluevaaliehdokas (ps.), Ähtäri