Johdettiinko meitä harhaan?

Hämmennyin, kun luin viime viikon Viiskunnasta oikaisun koskien Suomenselän eläinharrastajien hallihankintaa. Uskoakseni oli muitakin kaupunginvaltuutettuja, jotka ymmärsivät valtuuston kokouksessa, että kyseessä olevalle hankkeelle on tulossa useamman henkilön takaus. Asiaa vielä kysyttiin useammassa puheenvuorossa. Nyt oikaisussa todettiin, että asia on keskeneräinen ja vasta neuvotteluvaiheessa, eikä henkilötakausta tule. Johdettiinko meitä harhaan?

Itse olen ollut päättäjä jo pitkään ja ymmärrän lisäksi vielä päätöksen teon vastuullisuuden. Silloin, kun päätöstä tehdään, kaikki fasiliteetit tulee olla selvillä ja esiteltävissä. Hankittu mahdolliset luvat, piirustukset ovat olemassa ynnä muuta mitä hankkeeseen kuuluu. Nyt ei näin ollut vaan riittää, kun ne toimitetaan jälkikäteen. Toivottavasti oikeassa marssijärjestyksessä unohtamatta teknistä lautakuntaa.

Kaupungin ja päättäjien näkökulmasta tulisi olla selkeät pelisäännöt. Miten näissä tilanteissa toimitaan? Miten eri toimijat ovat samanarvoisia? Tarkoittaa myös sitä, että kun haetaan tukea toimintaan, niin edellytyksenä ovat toimijan tilinpäätöstiedot.

Aikaisemmin kaupungin 20 prosentin tuen ehtona oli se, että tuetaan, jos hankkeeseen saadaan ely-rahaa. Tälle hankkeelle sitä ei saada.

Tällä tehdyllä päätöksellä on ennakkotapauksen vaikutus. Tässä on viimeiset 12 vuotta tehty erilaisia sopeuttamistoimia säästöohjelman nimissä ja vedetty tiukkaa talouslinjaa, eikä valoa ole tunnelin päässä, niin pienilläkin asioilla on merkitystä.

Toivon onnea ja menestystä hankkeelle kaikista epäselvyyksistä huolimatta. Rohkea hanke.

Heli Hokkanen, Ähtärin kaupunginvaltuutettu ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja