Jätteiden kierrätykseen tarvitaan yhä ryhtiliikettä

Viime aikoina on kovasti tehostettu jätteiden kierrätystä ja hyötyjätteiden talteen ottamista. Enenevässä määrin on asuntoalueille, kauppojen pihoihin, kylille ja kesäasukkaille laitettu uusia keräyslaatikoita. Omansa ovat sekajätteille, paperille, pahville, metallille ja muoville, lasitavaralle jne.

Että jätteiden keräys ja kierrätys toimisi kitkattomasti, pitäisi ne myös osata laittaa niille nimettyihin ”osoitteisiin”. Tämä on aivan meidän jokaisen vallassa.

Näin ei kuitenkaan läheskään aina tehdä. Esimerkiksi paperin keräykseen laitetaan pahvia ja kaikenlaista muutakin rojua. Myös metalli- ja lasipurkit tahtovat mennä sekaisin. Samoin poltettavat ja ei-palavat...

Jätteiden joukkoon laitetaan rautahetekoita, saunankiukaita, televisioita, lasipulloja, kaljatölkkejä ja kaikkia tältä väliltä.

Tämä johtuu vain ja ainoastaan nykyihmisen välinpitämättömyydestä. Vai sanoisinko suoraan, jonkinasteisesta ilkivallasta!

Törttöilystä kantavat syystäkin huolta monet kansalaiset. Sellaiset asiasta meikäläistä kirjoittamaan kannustaneet, tunnolliset henkilöt, jotka lajittelevat tarkasti omat hyöty- ja muut jätteensä.

Kun esimerkiksi paperinkeräykseen tarkoitettuihin laatikoihin laitetaan sinne kuulumatonta jätettä, niin se pahimmassa tapauksessa pilaa koko paperierän jatkokäsittelyn hyötykäyttöön. Aiheuttaa huomattavan paljon ylimääräistä työtä, kun ne joudutaan poistamaan kierrätyspaperin seasta.

Ei varmasti olisi ylipääsemätön vaiva, että jokainen lajittelee jätteensä niille merkittyihin laatikoihin. Sijaitsevathan keräyslaatikot ja -säiliöt ainakin kauppojen piha-alueilla aivan vierekkäin.

Kaikenlainen roskaaminen ja sotkeminen on nykyisten asetusten mukaan rikos ja rangaistava teko. Siksi moniin keräyspisteisiin on asennettukin jopa valvontakameroita.

Kuten jo edellä mainitsin, niin huvila-asutukselle tarkoitetuista jätteiden keräyspisteistä ja maanteiden levähdyspaikoista on monista kehittynyt todellisia törkykeitaita.

Monesti jäteastiat täyttyvät pikaisesti ja niiden ulkopuolella on paljon erilaista romua. Jäteauton kuljettaja ja muut huoltohenkilöt joutuvat sitten keräilemään haisevaa jätettä laajaltakin alueelta.

Linnut ja muut eläimet, ehkä tuulikin, ovat hajottaneet ja kuljettaneet säiliöiden ulkopuolelle jätettyjen pussukkoiden sisältöä ympäristöön.

Jäteastiat pitäisi myös keräyspaikolta tyhjentää tiuhempaan. Monesti näkee säiliöiden pursuavan täysinä ympäristöön.

Pentti Hautala