Harrin hirret

Vahingoniloinen ei saisi olla. Olen nyt kuitenkin, kun luin Viiskunnasta Taidekeskus Harrista löytyneistä lahonneista rakenteista ja hirsistä. Mutta tässä tapauksessa ei voida puhua yllätyksestä. Maalaisjärjellä ajatellen lahorakenteet eivät ole mikään yllätys, kun kyseessä on ikivanha rakennus. Enemmistö rakenteista on peräti 1800-luvulta.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa taannoin minä, Antti Mäkelä ja Yrjö Paukkunen ihmettelimme kaupungin viranhaltijoiden halukkuutta laittaa satojatuhansia euroja Harrin remonttiin.

Me opposition edustajat arvasimme, että yllätyksiä on tiedossa ikivanhan rakennuksen korjaamisessa. Eriävää mielipidettä emme päätökseen kuitenkaan esittäneet, kun tiedostimme sen turhaksi. Nyt niitä yllätyksiä on sitten tullut, kuten jutusta ilmeni. Lahoja hirsiä on löytynyt runsaasti. Hirsirunkokin on pitänyt purkaa, yläpohja korjata jne. Euroja koituu tästäkin alavutelaisten veromaksajien kustannettavaksi. Onko se oikein tässä taloudellisessa tilanteessa?

Veronmaksajille kalliiksi tulevan Harrin korjaamisen mahdollistajat ovat ensisijaisesti siellä työskennelleet ja työskentelevät henkilöt.

Näin voidaan todeta, kun kukaan ei ole huomannut ja valittanut sisäilmaongelmista. Varmasti niitä on ollut, jos yleensä missään. Jos he olisivat valittaneet, niin tuloksena olisi ollut rakennuksen purkupäätös aivan samoin kuin komean kaupungintalon sekä Alavuden ja Töysän seurakuntatalojenkin.

Ehdotin taannoin, että paras kulttuurikeskus tulisi Alavuden nykyisestä kaupungintalosta. Siitähän ei lahoja hirsiä löydy ja muistakin homeista ja itiöstä ollaan vähintään monta mieltä. Ja nykyäänhän on keksitty koneet ja laitteet, joilla mahdolliset sisäilmaongelmat voidaan poistaa. Se olisi keskeisellä paikalla ja matkailijoiden helposti löydettävissä. Tilaa olisi moneen tarpeeseen. Tyhjillään olevasta hotellista puolestaan tulisi hyvä kaupungintalo. Veronmaksajin rahaa säästyisi miljoonia euroja esimerkiksi vanhusten ja sairaanhoidon tarpeisiin.

Kaupungintalosta on voimassa valtuuston enemmistön hyväksymä purkupäätös. Purku on kuitenkin siirtynyt kuntalaisten vastustuksesta ja kunnallisvaalien vaikutuksesta johtuen. Mutta miten purkupäätökselle käy, jos valta vaihtuu tulevissa vaaleissa?

Pentti Hautala