Etusija oman alueen osaajille!

Eräs alueellamme toimiva, vuosikymmenien ajan muun muassa rakennusten korjauksia urakoinut yrittäjä, ihmetteli minulle sitä, ettei urakkatarjouksia pyydetä oman paikkakunnan yrittäjiltä. Sopimukset tehdään muista maakunnista aktiivisesti puhelimella kauppaavien kanssa. Sitten petytään jälkeenpäin työn kalliista hinnasta.

Aina kannattaisi ensin kysyä oman alueen yrittäjiltä, mitä työ/urakka tulee maksamaan. Jos ei hinnoissa ja laadussa sitten pärjätä, niin sen jälkeen vasta kannattaa käyttää kauempaa tulevia urakoitsijoita.

Kun tekijä on lähialueen yrittäjä, niin työ tehdään varmemmin asiakkaan toiveiden mukaisesti ja laadukkaasti, kilpailukyisin hinnoin, tähdensi yrittäjä minulle.

Ja kyllä se varmasti näin onkin. Eräskin alavutelainen iloitsi meikäläiselle, että hän lupaili jo puhelimyyjälle harkitsevansa katon uusimista soittajan firmalla. Onnekseen hän kysyi hintaa kuitenkin oman alueen kattoremontteja urakoivalta yrittäjältä ja sain 35 prosnttia halvemman tarjouksen. Ja hyvän työn tekivät ja paraista ”värkeistä”.

Monen katto- ja ikkunaremontin teettäjän olenkin kuullut katuneen kauppojaan kauempaa tulleiden tekijöiden kanssa. On huomattu vasta jälkeenpäin suoritetussa vertailussa, että on maksanut ylihintaa, eikä laatukaan ole sitä, mitä on teettäjä toivonut ja tekijä luvannut.

Tämänkin talven aikana muiden maakuntien urakoitsijat ovat ottaneet yhteyttä talojen omistajiin yhä tiehenävään tahtiin. Itsekin olen antanut soittajien esittää tarjouksia ja ihmetellyt sitä, miten runsaasti hinnat poikkeavat toisistaan.

Kauempana sijaitsevien yrittäjien tyyrimmät hinnat kyllä käsittää. Onhan kulurakenne paljon korkeampi, mitä lähialueen ammatti-ihmisillä. Muun muassa urakoita työkseen tarjoavien puhelinmyyjien palkat nostavat kuluja. Lisäksi kauempaa, jopa monen sadan kilometrin päästä tuleville kertyy matka- ja majoituskustannuksia sekä ylimääräisiä päivärahoja. Keneltäkäs muulta ylimääräiset eurot pitää saada pois kuin remonttia teettävältä asiakkaalta.

Mutta kauppa käy korkeimmillakin hinnoilla. Moni on innostunut vaihdattamaan vierailla esimerkiksi ikunnat, kunnostamaan katot ja puhdistuttamaan ilmanvaihtokanavat. Maksettavaa on kertynyt jopa monikertaisesti, mitä työt ja tarvikkeet olisivat maksaneet oman alueen osaajien urakoimana.

Siinä tapauksessa kyllä korkeimman hinnan maksamisen ymmärtää, jos ei oman talousalueen yrittäjät ehdi työtä tekemään. Mutta yleensä kuitenkin hommia voi ajallisesti sovittaa, jos ei todellisesta ”hätätyöstä” ole kyse.

Pentti Hautala

Töysä