Elämänehtoon pelinappulat

Viime päivinä ovat kaikki mediat kilvan puskeneet tietoa vanhusten huonosta hoidosta. Onko tämä oikeasti jollekin yllätys? Nämä samat ongelmat ovat olleet usean vuoden ajan uutisissa, mutta vasta kun joku viranomainen toteaa asian todeksi, muuttuu se todeksi.

Tämä ongelma koskettaa koko Suomea, myös Ähtäriä. Aivan yhtä kovilla ovat meidän hoitajat esimerkiksi kotipalvelussa. Heistä varmasti aivan jokainen yrittää tehdä työnsä parhaan kykynsä mukaan. Valittaa ei voi työpaikan menettämisen pelossa ja henkinen hyvinvointi on vaakalaudalla.

Ähtärissä vanhusten hoito on Kuusiolinnan vastuulla. Alavudelle valmistui vuoden vaihteessa uusi ja uljas tehostetun palveluasumisen yksikkö Attendo Pelimanni, johon myös ähtäriläiset palveluasumisen paikkaa vailla olevat vanhukset on siirretty. Kamalaa on myös seurata niitä, joiden puoliso tai muu omainen on jäänyt ikävöimään kotiin Ähtäriin. Kotiinjääneet murehtivat, miten ja milloin pääsevät tapaamaan omaistaan Alavudelle. Toiset eivät pääse mitenkään, eivätkä koskaan.

Kuka valvoo, että meidän vanhuksilla on hyvät oltavat? Omaiset, kaupunki, Kuusiolinna vai Kuussote? Varmasti kaikki omalta osaltaan. Itse olen yrittänyt tuoda epäkohtia esiin kaupungin päättäjille. Heille on kerrottu kaiken olevan hyvin. Silloin kaikki on hyvin.

Kaupunki on ulkoistanut sosiaali- ja terveyspalvelut Kuusiolinna terveys oy:lle, mutta minusta kaupungin tulisi seurata tarkasti ostetun palvelun laatua, koska vastuuta ei voi siirtää.

Toivon sydämestäni, että asioihin tulee viimein muutos ja että ikäihmiset saisivat elää ihmisarvoista ja arvokasta elämää. Toivon myös, että asiaan ei luvata parannusta vain näin eduskuntavaalien alla ja vaalien jälkeen kukaan ei enää muista näitä huonosti hoidettuja vanhuksia.

Anu Huhtinen

kaupunginvaltuutettu, Ähtäri