Ähtärissä Ähtärin tavalla

Kuntalaiset moittivat aina päättäjiä, eli valtuustoa. Mekin moitimme itseämme. Aloitimme Ähtärin kaupunginvaltuustossa kesäkuussa 2017 intoa puhkuen. Ensimmäisessä kokouksessa hyväksyimme kumileimasimen tavoin kaupungin uuden hallintosäännön. Intoa puhkuimme silloinkin.

Myöhemmin olemme myös puhkuneet, lähinnä kiukusta. Jälkeenpäin olemme ymmärtäneet, että tuon hallintosäännön muutoksen jälkeen kaupunginvaltuusto luovutti käytännössä vallan päätöksenteosta suurimmaksi osaksi kaupunginhallituksen harteille.

Kun katsoo tämän kevään kokousaikataulua, kokoontuu valtuusto kolme kertaa: 3.2., 20.4. ja 22.6.

Helmikuun kokouksessa päätetään kaupungin ilmoitusten julkaisemistavasta, valtuuston kokousten ilmoittamistavasta, valitaan tilintarkastajat kahdelle seuraavalle vuodelle ja myönnetään ero työryhmän jäsenelle. Ei mitään mullistavia päätöksiä, ainakaan sellaisia, mistä kannattaa valittaa.

Kaupunginhallitus sen sijaan kokoontuu noin kaksi kertaa kuukaudessa. Päätöksinä on merkittäviä asioita ja lisäksi vielä asioita esityslistan ulkopuolelta. Kaupunginhallitukseen kuuluu kahdeksan jäsentä ja puheenjohtaja. Lisäksi läsnäolo-oikeutettuja ovat valtuuston puheenjohtajisto.

Äkkiseltään kuvittelisi, että hallituksessa tehdään poliittisia päätöksiä, joissa on ryhmät päätösten takana. Näin ei kuitenkaan ole, vaan olemme valtuutettuina saaneet lukea lehdestä tai netistä kaikki kaupunkiamme koskevat asiat, mitä ei ole valtuustossa päätetty, kuten kuka tahansa kuntalainen.

Valtuutetuille pidetään iltakouluja, mutta uskaltaako niihin enää mennä, kun niissä tulee tehtyä huomaamatta päätöksiä, joita ei olisi halunnut tehdä?

Esimerkkinä uimahallin rakennuspaikasta päättäminen, iltakoulussa kädennostoäänestyksellä päätettiin sijoittaa uusi uimahalli pandatalon viereen, eikä esimerkiksi keskustaan. Paikkaa perusteltiin synergiaedulla.

Iltakouluthan on tarkoitettu lisäinformaation saamiseen, ei päätöksentekoon.

Puhkuvat valtuutetut

Anu Huhtinen

Ilkka Kajander