Ähtärin matkailuyrittämisen historia ja tulevaisuus

Köpi-hirvestä se alkoi, mutta se ei riittänyt silloiselle kuntajohtajalle, piti saada jotakin suurta. Toimeen ryhdyttiin: tulivat karhut ja muut pohjolan eläimet.

Seuraavaksi kuntapäättäjämme halusivat vielä suurempaa ja mahtavampaa rakennettiin Suomi pienoiskoossa Mini–Suomi. Odotettiin valtavia katsojamääriä. Valtava oli rahamääräkin, mitä siihen laitettiin nykyrahassa 5,5 miljoonaa euroa, kaikki velkarahaa. Kaksi vuotta oli matkailijoita kohtuullisesti, mutta sitten tuli täydellinen romahdus.

Koko hommasta ei jäänyt muistoksi kuin kelvottomat rakennukset ja suuri määrä velkaa. Velat aiheuttivat myöhemmin suuret korkomenot. Niinpä Mekkorannan rantatontit piti myydä ja loma-asuntomessujen tuotot menivät korkojen maksuun.

Nykyään velat on siiretty jonkun kaupungin konsernin hellään hoivaan ja ovat yhä maksamatta.

Kolme vuotta sitten kuultiin kummia: Kiina tarjosi Suomelle pandakarhuja ja niiden suojeluohjelmaan osallistumista. Meidän kuntapäättäjämme oitis tarttuivat tilaisuuteen ja niin meidän kuntalaisten epäonneksi pandat tulivat Ähtäriin. Kukaan muu ei niitä huolinut korkeiden kustannusten vuoksi. Myös hotelli ostettiin, mutta lainvoimaista valtuuston päätöstä ei siitä ole.

Pandoille rakennettiin kustannuksista ja valituksista välittämättä loistelias palatsi, jonka hinta oli mykistävä 8,2 miljoonaa euroa. Jopa Kiinan edustajakin ihmetteli ja naureskeli sen nähdessään ja hinnan kuullessaan avajaisissa.

Sitten arki alkoi, heti avajaiset jo ennusti vaikeaa diiliä, paikalla oli todella vähän katsojia. Korkeat kustannukset pakottivat sietämättömän korkeaan lipun hintaan, homma oli sinetöity epäonnistumaan.

Kun tiedettiin pandojen vetovoiman olevan kovassa laskussa, tulihan niistä mediassa kuvaa joka tuutista.

Talviaikaan matkailijoita ei ole onnistuttu houkuttelemaan, koska tärkein, laskettelumäki, puuttuu.

Nyt eläinpuistoyhtiö on kypsä selvitysmiehen toimille, toimintaa on mahdoton saada kannattavaksi, eivätkä kunnan rahat riitä pääomittamaan yhtiötä 13 vuoden ajan, jonka vuokrasopimus vielä kestää, eikä sitä lakikaan salli.

Ehdotankin, että heti aloitetaan Kiinan valtion kanssa neuvottelut pandojen palautuksesta, hyvässä lykyssä syksyllä olisi eläinpuisto päässyt niistä eroon. Myös toiset valtiot ovat luopumassa pandoista korkeiden kustannusten vuoksi.

Toinen vaihtoehto on aloittaa neuvottelut valtiovarainministeri Kulmunin kanssa, ja vaatia valtion tukea vähintään kuusi miljoonaa euroa vuodessa, jotta yhtiö pärjäisi, jota tosin EU ei voi hyväksyä.

Tämä neuvottelu sopisi hyvin paikallisen kansanedustajan tehtäviin, olihan hän yksi avainhenkilö, kun pandat tänne hommattiin, mutta on ollut tilanteesta aivan hiljaa.

Lopputulemana on eläinpuistoyhtiön konkurssi. Onneksi ähtäriläisen veronmaksajan turvana ovat valitukset ja niiden päätökset, eivätkä suuret panda-hankkeen investointi- ja rahoituspäätökset kuntapäättäjien osalta ole saaneet lainvoimaa.

Nyt tarvitaan vastuunkantoa kaikilta kuntapäättäjiltä, hirvittävä riski otettiin ja nyt pitää se kantaa.

Valta on maukasta, mutta siihen liittyy demokratiassa myös vastuu ja lain kunnioittaminen kun yhteisillä varoilla toimitaan.

Pääomittamista kaupungin ei kannata jatkaa. Siihen sulavat äkkiä koulukampuksen rakentamisen rahat, sitten tulisi kriisikuntastatus ja kuntaliitos, äärimmäisen kova hinta karhuista.

Seppo Sahimäki