Kokoomus petti sopimukset

Kunnallisvaalien suuriin häviäjiin Alavudella kuuluu kokoomus. Puolueen valtuutetut vähenivät kuudesta viiteen. Määrä on pienempi kuin Töysän kokoomuksen valtuutettujen määrä takavuosina. Silloin, kun minä ja Yrjö Paukkunen puolueessa toimimme.

Vaalien tuloksena oli, että valtuutettuja karttui keskustapuolueelle 17 ja muille puolueille yhtensä 18. Perussuomalaisille 6, kokoomukselle 5, demareille 4, kristillisille 2 ja vihreille 1. Vaalit mahdollistivat teknisen vaaliliiton, jolla saatiin murennettua keskustan vuosikymmeniä kestänyt ylivalta päätöksenteossa ja luottamuspaikkojen jaossa.

Tekninen vaaliliitto syntyikin sutjakkaasti. Kakkien viiden puolueen edustajat allekirjoittivat viralliset sopimusasiakirjat.

Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat nimettiin sopuisasti. Valtuuston johtoon päätettiin yksituumaisesti Yrjö Paukkunen (ps), ja kahden vuoden päästä jatkamaan keskustan edustaja. Hallituksen puheenjohtajaksi päätettiin Jorma Mäkiranta (sdp), ja vaalikauden jälkimäisellä kaksivuotiskaudelle kokoomuksen edustaja.

Maanantaina 15.5. puolueiden lopullisessa yhteisessä palaverissa keskusta esitti, kuten aikaisemminkin haluavansa valtuuston tai hallituksen puheenjohtajuuden. Kokoomus yllätti kaikki teknisen vaaliliiton sopimuskaverinsa, kun Mikko Myllymäki teki ”Lapuat”, ja ilmoitti puolueen eroavan vaaliliitosta.

Myllymäki ilmoitti, että keskustan kanssa kimpassa saa vaaleissa kuihtunut puolue runsaammin luottamuspaikkoja ja valtaa. Lehdistössä maireita lausuntoja teknisestä vaaliliitosta antanut Kortesmäki ja muut kokoomuslaiset valtuutetut punastelivat petturuuden tuomasta häpeästä.

Kokoomuksen ryhmässä ei tiettävästi kuukauden ajan jo sovittuna olleen vaaliliiton sopimuksien ja päätöksien pettäminen ollut läpihuutojuttu. Toimenpiteestä olivat vastuullisemmat kokoomuslaiset olleet toista mieltä.

Maanantai-iltana myöhemmin keskustalaiset päättivät, että valta pysyy tiukasti entiseen tapaan puolueella, niin valtuuston kuin hallituksenkin puheenjohtajuudet. Aika näyttää, mitä saa ”palkkioksi” Mikko Myllymäki heti tai valtuustokauden viimeisellä kaksivuotiskaudella?

Kuntavaaleissa oli ääniharava Petri Juurakko (ps). Itse olin hopeasijalla.

Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajista käydyissä yhteisissä neuvotteluissa muun muassa keskustan edustajat ihmettelivät kärkevästi sitä, ettei meistä ääniharavista kumpikaan suostu kantamaan luottamuksen mukaista vastuuta puheenjohtajana. Samaa ovat monet muutkin kansalaiset ihmetelleet.

Totesimme kuitenkin yksimielisesti, että persujen valtuutetuista Yrjö Paukkunen on pätevin, osaavin ja innostunein.

Kun keskusta pääsi valtaan takaisin kokoomuksen vauhdittamana, niin toivottavasti ainakin Petri Juurakko nyt suostuu kuuntelemaan valtapuolueen aikaisempia pyyntöjä ja suostuu puheenjohtajaksi.

Pentti Hautala (ps.) Kaupunginvaltuutettu