Ylilyöntejä tulisi välttää

Viime viikon lopulla tuli tieto uusista korona-altistumisista Alavudella. Vastaavia tapauksia on viikon mittaan ollut useita eri puolilla maakuntaa.

THL:n koronakartan mukaan Alavudella on tähän mennessä ollut kaikkiaan 18 vahvistettua koronatartuntaa, Kuortaneella luku on pysynyt kuudessa.

Ähtäri on levikkialueen kunnista ainoa, joka ei ole kartalle noussut eli tapauksia on siellä ollut alle viisi.

On ymmärrettävää, että korona aiheuttaa pelkoa. Altistukset mietityttävät ja mahdolliset kontaktit tartunnan saaneeseen tai hänen lähipiiriinsä säikäyttävät.

Tilanne on valitettavasti otollinen myös ylilyönneille ja asiattomalle syyllistämiselle.

Kannattaa muistaa, että jos joku saa koronatestistä positiivisen tuloksen, terveydenhuollon viranomaiset tekevät arvion altistumisista ja jäljittävät altistuneet. Kaikki tilanteet käydään huolellisesti läpi ja altistumiset arvioidaan tapauskohtaisesti.

Omatoimisesti ei siis kannata ryhtyä tilannetta arvioimaan eikä varsinkaan ketään mutu-tuntumalla syyllistämään. Se ei ole hyväksi kenellekään.

Turha syyllistäminen ja leimaaminen johtavat pahimmillaan siihen, että niiden kohteeksi joutumisen pelossa ihmiset alkavat pelätä koronatestiin menoa ja siirtää sitä, vaikka aihetta olisikin.

Toimintarajoitukset aiheuttavat ongelmia ja ristiriitoja varsinkin liikuntapuolella ja urheiluseuroille. Sen perusteella, mitä koronaviruksesta ja sen leviämisestä tiedetään, riskit eri toiminnoissa ovat erilaiset.

Toivottavaa olisi, että ainakin lapset ja nuoret voisivat mahdollisuuksien mukaan jatkaa harrastuksiaan.