Yli 7000 asunnotonta liikaa

Eilen illalla vietettiin eri puolilla Suomea Asunnottimien yötä. Sen vietto on vakiintunut lokakuun 17. päivään, joka on YK:n kansainvälinen päivä köyhyyden poistamiseksi.

Maailman metropoleissa turisti saattaa nähdä ihmisiä, jotka nukkuvat yönsä kadunvarressa. Heidät nähdessään saattaa kuvitella, ettei samaa ongelmaa ole Suomessa – eihän meidän talvessa kukaan voisi edes selvitä hengissä. Asunnottomuus on kuitenkin myös meillä aito ongelma. Eikä pelkästään suurissa kaupungeissa vaan myös täällä maaseudulla on ollut ja on ihmisiä, jotka asuvat esimerkiksi autoissa tai asuntovaunuissa.

Asunnottomia on yli 7000 ja ulkona nukkuvia tai väliaikaismajoituksissa ja laitoksissa majoittuvia asunnottomia satoja.

Suomessa on onnistuttu vähentämään asunnottomien määrää 20 vuodessa huomattavasti, mutta luvut ovat vieläkin suuria. Onhan vakituinen asunto asia, jonka pitäisi olla jokaisen ihmisen perusoikeus. Asunnottomuuteen ei välttämättä liity muita ongelmia, esimerkiksi alkoholismia. Pitkittyessään se saattaa kuitenkin johtaa mielenterveyden ongelmiin tai päihteiden väärinkäyttöön.

Asunnottomuutta kokeneiden katuoppaiden kollektiivi Hima & Strada on sitä mieltä, että eriarvoistumisesta kumpuavalla asunnottomuudella on merkittäviä vaikutuksia ihmisen elämään ja sen laatuun: se vaikeuttaa koulussa tai työssä käyntiä, lisää väkivallan kohteeksi joutumisen riskiä, heikentää terveyttä ja kasvattaa kuolemanriskiä. Siksi asunnottomuus on harvoin vain asunnon puutetta, vaan se vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumiseen laajemminkin. Ihmisoikeuksien näkökulmasta asunnottomuus on syrjintää ja yhteiskunnallista ulossulkemista.