Yksilön valinta vaikuttaa

Pari viikkoa sitten Ylen Perjantai julkaisi netissä artikkelin Luonnonperintösäätiön ikimetsässä Saarijärvellä asuvasta naisesta. Mörkökorvessa yksin elelevän naisen, Marketta Hornin ajatukset ekologisesta elämäntavasta ovat tuttuja myös monelle Viiskunnan lukijalle. Vaikuttihan nainen pitkään Ähtärin Kaijassa toimineessa Suomineito-yhteisössä, joka perustajiin Horn myös kuului.

Horn kertoo pyrkivänsä mahdollisimman päästöttömään elämään. Hän ei kuitenkaan koe, että maapallon pelastamiseksi kaikkien ihmisten pitäisi elää kuin hän. Avain on siinä, että yksilöt opiskelevat, tutkivat asioita, kysyvät ja kyseenalaistavat – ja tekevät hyviä valintoja. Horn ei esimerkiksi näe netin käyttöään ongelmana, sillä hän on karsinut jo niin paljon muuta.

Maapallon pelastamiseksi kaikkien ei tarvitse olla kasvissyöjiä tai lopettaa muovinkäyttöä. Silti jokainen pystyy tekemään jonkin valinnan, jolla vaikuttaa kokonaisuuteen.

Työpaikkamme lounaspöydässä virisi keskustelu, jossa pohdimme ilmastonmuutosta, Suomen alhaista syntyvyyttä ja erilaisia kuplia, joissa me ihmiset elämme. Erilaisista kuplista kertoi muun muassa se, että joku osallistujista ei ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että jonkun henkilön päätös lapsettomuudesta voisi liittyä nimenomaan ilmastokysymykseen.

Keskustelun yhteenveto oli yhteneväinen Hornin näkemyksen kanssa, että yksittäisten ihmisten valinnoilla on merkitystä. Yhteinen lounashetkemme päättyi kollegan kommenttiin: ”On helppo ajatella, ettei minun valinnoillani ole merkitystä, jos miljoona kiinalaista toimii kuitenkin toisin. Mutta mikä on lopputulos, jos ne miljoona kiinalaista ajattelevat samoin minä?”