Yhteisiä muistoja

Tämän päivän lapsille, ja myös monille aikuisille, sosiaalinen media on osa arkea. Pahimmillaan kännykkä on kasvanut kiinni käteen ja jokaiseen puhelimen kilahdukseen täytyy reagoida heti.

Ähtäriläinen Aune Martikainen on tukivanhempana huomannut sen, että nuorten on mahdollista unohtaa kännykkä. Se vaatii toki säännöt, joilla puhelimenkäyttöä ohjataan, mutta myös mielekästä tekemistä. Kun lapsille on mukavaa tekemistä, puhelimen voi jättää rauhaan koko päiväksi. Tämä toki edellyttää sitä, ettei aikuinenkaan räplää koko aikaa omaa luuriaan.

Lasten kanssa työkseen toimivat Aune Martikainen ja Pelastakaa Lasten Heli Kaartinen ovat huomanneet, että lapset ja nuoret kaipaavat aikuisia. Kaikkien perheiden arjessa ei ole aikaa sille, että vanhemmat ja lapset voisivat tehdä asioita yhdessä.

Kun aikuisella on aidosti aikaa pysähtyä, kuunnella ja olla yhdessä, teinistäkin kuoriutuu vielä lapsi, joka nauttii aivan yksinkertaisista ja arkisista asioista ilman kiirettä ja sosiaalisia paineita.

Viime päivinä olemme saaneet nauttia mukavista, kesäisistä ulkoilukeleistä. Mitäpä, jos hyödyntäisimme kauniit päivät ja lähtisimme vaikka yhdessä ulos, ilman puhelimia.

Pihapelit, laavuretki tai pelkkä yhteinen pyörä- tai kävelyretki voivat olla monelle sellaisia kokemuksia, joista jää hienoja pitkäaikaisia muistoja, vaikka niitä ei tallennettaisi heti puhelimien muistiin.

Yhteistä ulkoiluhetkeä ei tarvitse jättää vain aikuisten ja lasten väliseksi, sillä myös ikäihmiset lähtevät varmasti mielellään mukaan haistelemaan kevään tuoksuja.