Yhä useampi maksaa uutisesta

Yhä useampi suomalainen maksaa verkkouutisista. Se käy ilmi tänään julkaistusta Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin tuoreesta tutkimuksesta. Uutisten, ja erityisesti verkkouutisten käyttöä tarkastelevaan tutkimukseen osallistui 37 maata, muun muassa kaikki Pohjoismaat.

Kaikista tutkimukseen osallistuneista maista Suomessa uutisiin luotetaan eniten, ja perinteisellä kotimaisella uutismedialla on vahva asema myös verkossa. Suomalaisille on tyypillistä, että uutiset haetaan suoraa uutismedian sivulta sen sijaan, että niitä löydettäisiin esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Suomalaisen uutismedian ongelma on kuitenkin se, että suomalaiset ovat tottuneet maksuttomiin uutisiin. Kun ihmisten lukutottumukset muuttuvat, ei paperinen lehti välttämättä pysty enää täyttämään uutisnälkää. Painopiste saattaakin kääntyä kotiin kannetusta sanomalehdestä verkkoon ja ilmaisille uutissivustoille.

Verkkouutinen ei ole ilmainen. Jos se ei maksa lukijalle, laskun maksaa mainostaja tai joku muu.

Viiskunnan nettisivuilla on ollut maksumuuri viime syksystä lähtien. Käytännössä suuri osa julkaisemistamme uutisista ja jutuista on siis sellaisia, että ne pääsee lukemaan vain kirjautunut tilaaja tai lukuoikeuden ostanut. Vastaavia maksumuureja on käytössä jo valtaosassa päivä- ja paikallislehdissä.

Kaikki eivät maksumuurista tykkää. Olemme saaneet kuitenkin melko vähän kritiikkiä siitä, ettei kaikki verkkoon tekemämme materiaali ole enää vapaasti saatavilla. Me itse näemme asian niin, että muurin takana olevat tilaajasisällöt palvelevat meille tärkeintä kohderyhmää – meidän palkkamme maksavia lukijoita.

>>>>>>> Stashed changes