Viisas pelaa varman päälle

Yhtä varmasti kuin huhtikuu koittaa ja kevät voittaa, käynnistyy myös vilkas renkaidenvaihtosesonki. Kesärenkaiden vaihdon ajankohta kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan ajokelin ja oman ajoympäristön mukaan.

Liikenneturva muistuttaa, että myös renkaiden kunto on syytä tarkistaa vaihto-operaation yhteydessä. Tuoreen kyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista seuraa renkaidensa kuntoa sekä niiden vaihtamisen yhteydessä että muutenkin.

Nykylain mukaan nastallisia talvirenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin – joka on tänä vuonna vasta 29.4. – ja myöhempäänkin, jos keli sitä edellyttää.

Kesärenkaiden vaihtaminen lienee suurimmassa osassa maata ajankohtaista jo ennen pääsiäistä, mutta sopiva ajankohta kannattaa miettiä tarkkaan.

Renkaanvaihdon ajankohtaa miettiessä kannattaa ottaa huomioon sekä keli että oma ajoympäristö. Vaikka etelässä alkaisi olla jo sulaa, voivat olosuhteet muuttua nopeasti pohjoista kohti ajettaessa. Keväällä keli vaihtelee usein suuresti myös vuorokaudenajan mukaan.

Vaikka päätiet olisivat auki, saattavat yöpakkaset tehdä ajoradasta liukkaan. Valtaväylien ulkopuolella voi törmätä lähes jäärataolosuhteisiin. Kannattaa siis mieluummin pelata varman päälle kuin vaihtaa renkaat liian aikaisin.

Kesärenkaiden riittävän urasyvyyden voi tarkistaa helposti esimerkiksi kahden euron kolikolla. Jos sen uloin osa uppoaa uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat yleensä turvallisessa kunnossa. Jos renkaiden kuluneisuudessa on eroja, kannattaa laittaa parempikuntoiset kumit taakse.