Vieraita vastaan – kerää kimppu

Kesäkuun alussa kansallinen haitallisten vieraslajien luetteloon sai uusia lajeja. Mukaan tulivat esimerkiksi koristekasvina suosittu kurtturuusu sekä tienvarsilta ja joutomailta tuttu komealupiini.

Kansalliseen haitallisten vieraslajien luetteloon lisättiin yhteensä yhdeksän kasvia. Niistä juuri komealupiini ja kurtturuusu ovat tavallisimmat. Siispä niiden hävittäminenkin tulee olemaan kaikkein vaivalloisinta. Haitallista vieraslajia ei saa tuoda Suomeen eikä lajia saa kasvattaa, myydä tai markkinoida. Myös lajin päästäminen ympäristöön on kielletty.

Kurtturuusukasvustot on hävitettävä pihoista, puutarhoista ja teiden varsilta kolmen vuoden kuluessa. Monessa pihassa onkin edessä kova urakka, sillä kurtturuusun hävittäminen vaatii sitkeyttä eikä piikikästä kasvia ole mukava käsitellä.

Lupiinin osalta hävittäminen kokonaan voi olla jo mahdotonta, mutta sen leviämistä uusille alueille pystyy estämään helposti, kun kerää kukat pois ennen kuin siemenet kypsyvät. Maassa siemenet säilyvät pitkään eli lupiinin hävittäminenkään ei onnistu kesässä tai kahdessa. Nyt kannattaakin käydä hakemassa maljakkoon useita isoja lupiinikimppuja.

Moni pitää lupiinia ja kurtturuusua kauniina kasvina eikä ymmärrä niiden hävittämistä. Ne kuitenkin vievät tilaa monilta Suomen luontoon kuuluvilta kasvilajeilta ja vaikuttavat myös eläimistöön. Esimerkiksi lupiini vaikuttaa päiväperhospopulaatioihin, sillä se ei kelpaa toukille tai aikuisille perhosille ravinnoksi. Pihoista ja puutarhoista kasvit taas leviävät helposti alueille, joille ne eivät kuulu. Niin ne ovat alun perin luontoon päätyneetkin.