Vastuullista journalismia

Julkisen sanan neuvosto eli JSN täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuotensa kunniaksi neuvosto toteuttaa pariviikkoisen Vastuullista journalismia -kampanjan, johon myös Viiskunta osallistuu.

Julkisen sanan neuvoston perustivat toimittajat ja tiedostusvälineiden kustantajat. Se tarkoituksena on tukea hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Julkisen sanan neuvostoon kuuluvat tiedotusvälineet ovat sitoutuneet noudattamaan Journalistin ohjeita sekä niitä täydentävää ohjeistusta.

Journalistin ohjeet antavat toimituksille ja toimittajille hyvät ja käytännölliset ohjeet siitä, mitä ja miten voi julkaista, miten suhtautua painostukseen, mitkä ovat haastateltavan oikeudet ja miten mahdolliset virheet tulisi korjata.

Meillä Viiskunnassa Journalistin ohjeiden perusteet ovat iskostuneet toimittajien mieliin hyvin eikä niihin tarvitse toimituksen arjessa juurikaan palata. Silloin tällöin tulee kuitenkin tilanteita, joissa keskustelemme esimerkiksi siitä, mihin vedetään raja kärjekkäiden yleisönosastokirjoitusten julkaisemisessa.

Joskus käy niin, ettei joku lukija ole tyytyväinen lehden tekemiin päätöksiin. Silloin hänen tulisi olla ensin yhteydessä toimitukseen. Suurin osa tällaisista tilanteista onkin saatu selvitettyä niistä keskustelemalla.

Jos toimituksen toiminta ei edelleenkään miellytä, voi asiasta valittaa maksutta Julkisen sanan neuvostoon. Viimeisimpien kahdeksan vuoden aikana tällaisia tapauksia on ollut kaksi. Molemmissa tapauksissa Viiskunta sai neuvostolta vapauttavan päätöksen eli toimitus oli toiminut Journalistin ohjeiden mukaisesti. Siihen pyrimme jatkossakin.

>>>>>>> Stashed changes