Vanhat konstit pätevät yhä

Koronaa ei ole voitettu. Maailmalta on viime päivinäkin kuulunut huolestuttavia uutisia vuorokautisista virustartuntaennätyksistä.

Tilanne on Suomessa ja varsinkin omalla seutukunnallamme pysynyt niin hyvänä, että lomatunnelmissa uhka on ollut helppo työntää syrjään.

Hyvästä nykytilanteesta voi ja saa olla iloinen. Saamme kiittää siitä osaltaan itseämme. Ohjeita noudattamalla saimme tilanteen hallintaan. On vain muistettava, että jatkokin on paljolti omissa käsissämme.

Asiantuntijoiden mukaan on mahdollista ja jopa todennäköistä, että koronan toinen aalto rantautuu syksyn myötä jossain mitassa myös Suomeen. Senkään vuoksi rajoitusten ja suositusten höllentäminen ei missään tapauksessa anna meille tavallisille tallaajille lupaa jättää asiaa huomiotta. Päinvastoin. Vastuu on entistäkin enemmän meidän.

Kyse on pandemian tutuksi tekemien pienten, yksinkertaisten tekojen mielessä pitämisestä. Käsien pesu, käsidesin käyttö, hihaan tai nenäliinaan yskiminen ja ne 1-2 metrin turvavälit ovat konsteja, joilla on käytännössä todettu olevan iso merkitys. Onhan se hienoa, että näin helposti toteutettavilla konsteilla jokainen meistä voi ihan oikeasti vaikuttaa asioihin. Valtiovalta puuttuu kyllä tilanteeseen varmasti rajoituksia uudelleen kiristämällä, jos siihen aihetta ilmenee.

THL:n asiantuntijat harkitsevat parhaillaan maskisuositusten mahdollista muuttamista Suomessa. Jos turvavälejä ei joissain tilanteissa pystytä pitämään, maskista on asiantuntijoiden mukaan hyötyä oikein käytettynä. Eiköhän siihenkin sopeuduttaisi.