Valoa vielä useiksi vuosiksi

Yhdistysten, seurojen ja järjestöjen uusi toimintakausi on alkanut. Monessa yhdistyksessä on todennäköisesti huokaistu syksyllä helpotuksesta, kun vuosikokouksissa vastuuhenkilöiden valinnoista on selvitty siten, että toimintaa on voitu jatkaa vielä ainakin seuraavan toimikauden verran.

Huokaus on voinut olla syvä. Pitkäaikaisen puheenjohtajan, sihteerin tai rahastonhoitajan tehtävää ei ole saatu siirrettyä uudelle henkilölle, joten jo asioista vastanneiden on pitänyt tarttua vielä ainakin yhdeksi toimikaudeksi ohjaksiin. Ilolla aikoinaan, ehkä jopa kymmeniä vuosia siteen vastaan otetusta tehtävästä on salakavalasti muodostunut ikuisuusvirka, josta ei enää tahdo päästä eroon.

Suurin intokin yhteisten asioiden hoitamiseen on saattanut valituilta jo laantua, mutta lopettaakaan ei voi. Silloin koko seuran tai yhdistyksen toiminta voi olla uhattuna.

Kukaan meistä ei haluaisi olla se, joka sammuttaa jonkun toiminnan valot lopullisesti.

Yhdistysmaailma elää ja on jo elänyt suuressa murroksessa. Yhdistysten ja seurojen perinteiseen toimintatapaan tottunut väki vanhenee, eivätkä pitkään mukana olleet aktiivit jaksa enää toimia entiseen tapaan. Uusia nuoria jäseniä on vaikea saada toimintaan mukaan, sillä se ei näyttäydy heille sellaisena, josta he saisivat tarpeellista hyötyä itselleen.

Moni asia jäisi toteutumatta, jos yhdistyksissä vain päätettäisiin luovuttaa, kun vaikea hetki tulee vastaan. On ennustettu, että maakunta- ja sote-uudistuksen myötä kolmannen sektorin, siis käytännössä yhdistysten, merkitys tulee korostumaan entisestään. Kiitos siis kaikille teille, jotka jaksatte olla aktiivisia omissa yhdistyksissänne ja tukea näin myös muiden hyvinvointia.