Vain gluteenitonta, kiitos!

Parhaillaan vietetään vuotuista keliakiaviikkoa. Paikalliset keliakiayhdistykset järjestävät sen aikana lähes sata tapahtumaa, joissa tutustutaan kauppojen gluteenittomiin tuotevalikoimiin. Viikon tavoitteena on lisätä kauppojen ja kuluttajien vuoropuhelua.

Keliakiajärjestö pyrkii siihen, että gluteenittomat tuotteet olisivat ruokakaupassa helposti tunnistettavissa. Monille helpoin ja tutuin tapa on pakkauksessa oleva gluteenittoman tuotteen merkki.

Gluteenittoman tuotteen merkkiin luotetaan. Tuoreen kyselyn mukaan 83 prosenttia kuluttajista luottaa siihen enemmän kuin pelkästään gluteenittomaksi merkittyyn tuotteeseen.

Mikäli tuotteessa ei ole merkkiä tai merkintää, ainesosaluettelo on syytä lukea huolellisesti. Tutunkin tuotteen gluteenittomuus on hyvä tarkistaa, sillä tuotteiden ainesosat saattavat muuttua nopeastikin.

Keliakiaviikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta keliakiasta ja sen vaatimasta gluteenittomasta ruokavaliohoidosta. Viestiä viedään eduskuntaan asti. Siellä järjestetään tänään 6. syyskuuta oma tapahtuma.

Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Keliakian ainoa hoito on tarkka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Valtaosa keliakiaa sairastavista on yhä diagnosoimatta. Tutkimusten mukaan keliakiaa esiintyy Suomessa noin 2 prosentilla väestöstä eli yli 100 000 suomalaisella. Diagnosoituja keliaakikkoja on noin 40 000.