Usko tulevaan on säilytettävä

Lapsen oikeuksien viikko on parhaillaan käynnissä. Viikon teemana on tänä vuonna lapsen oikeus tulevaisuuteen. Tulevana perjantaina vietettävä Lapsen oikeuksien päivä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa vakiintunut liputuspäivä.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on muun muassa oikeus ilmaista mielipiteensä ja oikeus saada oikeaa tietoa esimerkiksi tiedotusvälineiden kautta. Tästä uutismedian tärkeästä tehtävästä muistutti myös Sinun tarinasi on meidän juttumme -kilpailua tuomaroinut lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Jokaisen lapsen ja nuoren pitää uskaltaa unelmoida ja saada eväät rakentaa omanlaistaan tulevaisuutta.

Erityisesti poikkeusoloissa ja niiden jälkeisissä toimissa lasten ja nuorten oikeudet ja heidän erityinen asemansa jäävät helposti sivurooliin. Pandemian hillitsemiseksi tehdyt päätökset vaikuttavat kuitenkin merkittävästi heidän oikeuksiensa toteutumiseen.

Erityisesti heikommassa asemassa olevien lasten ja nuorten tilanne voi vaarantua merkittävästi. Päätöksiä tehtäessä olisi huolehdittava siitä, että lasten ja nuorten usko ja oikeus tulevaisuuteen säilyy.

Tutkimusten mukaan koronakriisi on vaikuttanut erityisesti lasten ja nuorten kaverisuhteisiin ja lisännyt yksinäisyyttä. Yläkoululaisista lähes puolet kertoo joutuneensa kevään poikkeusoloissa luopumaan itselleen tärkeästä vapaa-ajan toiminnasta tai harrastuksesta (Pelastakaa Lapset 2020).

Myös nuorten pääsy työelämään on vaikeutunut merkittävästi. Kaikki tämä on huolestuttavaa, ja vaatii pikaisia toimenpiteitä ja huomiota meiltä aikuisilta.