Uhkailua ei tarvitse sietää

Tiistaina muun muassa maakuntalehtemme Ilkka ja Pohjalainen julkaisivat jutun lukuisten päätoimittajien kannanotosta toimittajien työssään kokemaa painostusta vastaan. Kannanotossa olivat mukana yhtymämme kaikkien yhdeksän lehden päätoimittajat.

Toimittaja on työssään julkisessa tehtävässä, jossa hänen pitää olla valmis ottamaan vastaan arvostelua, kuten vaikkapa kansanedustajan tai kunnanvaltuutetunkin. Päätoimittajien huoli liittyy kuitenkin siihen, että painostuksessa on oltava kohtuus ja julkisuudessa työskentelevillä pitää olla keinot puuttua sekä ahdistavaan painostamiseen että suoranaisiin uhkauksiinkin.

Kenenkään ei pitäisi joutua työssään – tai elämässään yleensäkään – minkäänlaisen uhkailun kohteeksi.

Päätoimittajien huolen keskiössä ovat luonnollisesti toimittajat. He eivät ole kuitenkaan ainoita, jotka kohtaavat epäasiallista käytöstä, painostusta, uhkailua tai jopa tarkoituksellista ja järjestelmällistä vainoa. Niihin törmäävät myös viihdetaiteilijat, myyjät, hoitohenkilökunta, opettajat – listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkäksi.

Muutosta ei ole odotettavissa, jos asiasta ei puhuta. Esimerkiksi alkuvuodesta Palvelualojen ammattiliitto Pam nosti esille myyjien kohtaamat uhkaavat tilanteet ja epäasiallisesti käyttäytyvät asiakkaat. Myös sairaan- ja lähihoitajien sekä lääkärien työssään kohtaamasta uhkailusta uutisoidaan säännöllisesti.

Päätoimittajien kannanottoon reagoitiin heti. Suomen Keskustanaisten puheenjohtajalta, kansanedustaja Ulla Parviaiselta tuli jo tiistaina viesti, jossa hän kertoi tehneensä asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle. Ehkä asiaa saadaankin eteenpäin ja jatkossa uhkailua kokevilla on paremmat keinot puuttua siihen.