Turvallista juhannusta!

Tänään tai viimeistään huomenna moni suuntaa juhannuksen viettoon. Meillä kauniiden järvien ympäröimillä mökkimatkat ovat usein huomattavasti lyhyempiä kuin eteläisessä Suomessa asuvilla sukulaisillamme, mutta lyhyelläkin matkalla kannattaa pitää ajatus autoilussa.

Kesällä sattuu paljon onnettomuuksia pikkuteillä, sillä niitähän mökkitietkin usein ovat. Siellä vastaan voi tulla yllättäen traktori, hevoskärry tai pappatunturi.

Nokian renkaat siteeraavat omassa tiedotteessaan Onnettomuustietoinstituuttia, jonka mukaan joka kolmas kesäinen liikennevahinko on jonkun muun kuin henkilöauton aiheuttama. Jopa moottorikelkoille sattuu kesäkuukausina vuosittain tuhatkunta korvattavaa liikennevahinkoa.

Tapaturmatilastoissa juhannus näkyy selvänä piikkinä normaaleihin kesäviikonloppuihin verrattuna.

Itse juhannuspäivä kuuluu joulupäivän ohella niihin päiviin, jolloin liikennevahinkoja sattuu vähiten koko vuonna. Tosin juhannuksen onnettomuuksissa henkilövahinkojen riski on poikkeuksellisen suuri. Sitä selittää osittain alkoholin käyttö. Matkaan saatetaan lähteä myös kiireessä ja väsyneenä.

Mökillä juhannuksen juhlijaa vaanivat toisenlaiset vaarat. Juhannuksen tapaturmien voisi ajatella liittyvän kokkojen polttamiseen, saunomiseen tai grillaamiseen, mutta suurin osa niistä liittyy kaatumisiin. Tavallista on esimerkiksi liukastuminen märällä terassilla, laiturilla tai nurmikolla. Niistä harmina ovat erilaiset jänne-, polvi- ja olkapäävammat sekä murtumat ja ruhjeet.

Turvallista juhannusta kaikille lukijoille! Pitäkää itsestänne huolta ja suunnatkaa lauantaina Kuortaneelle Juhannuskisoihin. Viikon päästä kutsuvatkin jo Alavus Ryskööt.

>>>>>>> Stashed changes