Turvallisin tie opitaan nyt

Kesälomakausi on kiivaimmillaan, mutta myös koulun alku on jo pian ovella. Siitä muistuttaa myös Liikenneturva, joka kannustaa uusien ekaluokkalaisten vanhempia harjoittelemaan koulumatkaa yhdessä lapsen kanssa hyvissä ajoin.

Koulujen alku on pienille oppilaille jännittävä asia ja monessa perheessä siihen todennäköisesti valmistaudutaan jo heinäkuun puolella hankkimalla tarpeellisia koulutarvikkeita. Lomailun ja shoppailun lomassa aikuisten kannattaisi käyttää aikaa myös turvallisen koulumatkan suunnitteluun ja lapsen opastamiseen.

On hyvä muistaa, ettei lyhin mahdollinen reitti aina ole se turvallisin, Liikenneturva muistuttaa.

Koulureitti kannattaa kulkea yhdessä läpi useamman kerran ennen koulun alkua. Näin lapselle jää reitin lisäksi mieleen myös turvallisimmat tavat toimia sen varrella olevissa tilanteissa, kun toimintaohjeet yhdistyvät tiettyihin paikkoihin.

Koulumatka on lapselle usein tie itsenäiseen liikkumiseen ja hänen liikennetiedot ja -taidot karttuvat vähitellen seuraamalla aikuisten esimerkkiä ja harjoittelemalla itse. Vanhempien kannattaakin käyttäytyä liikenteessä mahdollisimman esimerkillisesti ja huolehtia itsekin turvalaitteiden, kuten pyöräillessä kypärän ja syksyn pimeiden saavuttua heijastimien käytöstä.

Jos lasta kyyditään kouluun autolla, ei häntä kannata viedä ulko-ovelle asti, sillä pieni liikunta ja raitis ilma tekevät vain hyvää ennen koulupäivän alkua. Samalla vältetään myös koulun piha-alueen ja lähiteiden ruuhkautumista. Se on tulevana syksynä erityisen tärkeää Alavudella, missä yläkoulun remontti aiheuttaa koulukeskuksessa erityisjärjestelyjä.