Tiistaina se taas alkaa – koulu

Joko teillä odotetaan koulujen alkua? Useimmissa lapsiperheissä koulun alku tarkoittaa paluuta arkeen. Toki se ja syksyn harrastusten alkaminen tarkoittavat myös paluuta elämään, jossa pitää seurata kelloa ja yrittää pysyä aikatauluissa. Toisille se on helpotus, mutta joitakin asia saattaa ahdistaa.

Opetushallituksen arvion mukaan koulunkäynnin aloittaa tänä syksynä noin 61 000 ekaluokkalaista. Määrä on, ikäluokkien pienentymisestä johtuen, hieman pienempi kuin viime vuonna. Myös esiopetuksessa aloittaa arviolta 61 000 lasta.

Meidän alueellamme koulutyön pariin palataan ensi tiistaina. Silloin aamuliikenteessä on yhtäkkiä paljon uusia kulkijoita.

Liikenteeseen tulevien keltanokkien huomioiminen on teema, josta autoilijoita muistutetaan joka syksy. Pienimpiä tielläliikkujia vanhemmatkin varmasti opastavat turvalliseen liikennekäyttäytymiseen, mutta vanhempien ei pitäisi unohtaa niitä vähän isompiakaan koululaisia. Myös heitä on hyvä muistuttaa esimerkiksi polkupyöräilyyn liittyvistä liikennesäännöistä.

Lapsen tai nuoren koulutiessä tulee vaiheita, jolloin vanhemmaltakin kysytään kykyä sopeutua uuteen tilanteeseen. Oppivelvollisuuden alku on tietysti yksi tällainen, mutta myös siirtymä alakoulusta yläkouluun haastaa vanhempaa. Yhtäkkiä perheessä ei olekaan enää ala-astelaista, vaan teini, joka tulee lähivuosina haastamaan vanhempiaan monta kertaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto opastaa uuden yläkoululaisen vanhempia muistelemaan omaa murrosikäänsä. Yläkoulun alku on myös ajankohta, jolloin vanhemman viimeistään tulee etsiä omia harrastuksia ja ystäviä, jotka eivät liity lapseen mitenkään. Silloin murrosikäiselle jää paremmin tilaa kasvaa ja itsenäistyä elämää varten.

Hyvää kouluvuoden alkua kaikille!