Tervetuloa maaseudulle

Suomessa muuttoliike on kulkenut viime vuosikymmeninä erityisesti suurimpiin kaupunkeihin. Nyt näyttää siltä, että tämä trendi olisi ainakin väliaikaisesti kääntymässä.

Koronakriisi on lisännyt turvallisuushakuisuuden kautta väljempien asuinympäristöjen houkuttelevuutta. Tilastokeskuksen ennakkotiedot keväältä osoittavat, että muuttotilastoissa ovat olleet häviäjiä juuri kaikkein tiiveimmin asutut kaupunkialueiden kunnat.

Pienemmät ja väljemmin asutut kaupungit ja kehysalueet sen sijaan ovat pärjänneet hyvin. Maaseutu kokonaisuudessaan on selvä voittaja.

Syksyn virustilanne vaikuttanee siihen, onko kyseessä pysyvä vai väliaikainen ilmiö. Todennäköisesti tilanne normalisoituu viimeistään siinä vaiheessa, kun koronarokote saadaan markkinoille. Myös opiskelijoiden muutot isoille paikkakunnille syksyllä tasannevat tilannetta.

Etätyön yleistyminen sen sijaan saattaa jäädä pysyväksi ilmiöksi, sillä sitä tukee myös teknologinen kehitys. Etätyömahdollisuuksien parantuessa moni saattaa harkita myös asuinpaikkaansa uudelleen. Tällainen pysyvä muutos tasaisi toteutuessaan asuntojen alueellista kysyntää ja olisi ympäristönkin kannalta järkevää.

Koronakevät ja kesä ovat osoittaneet, ettei etätyö suinkaan ole tehotonta. Päinvastoin. Parhaimmillaan se on hyvinkin tuottavaa ja tukee omalta osaltaan myös ihmisten jaksamista työelämässä entistä pidempään. Esimerkiksi viikkopalaverit hoituvat tehokkaasti etänä.

Monissa yrityksissä on huomattu, ettei ole järkevää käyttää ihmisten kallisarvoista työaikaa autossa istumiseen.