Tärkeintä on tulla kuulluksi

Meitä kuultiin, otsikoi Eeva-Liisa 50-vuotiaasta Sääskiniemen koulusta kertovan juttunsa. Otsikon huudahdus kertoo oppilaiden ilosta – ja lievästä epäuskosta, kun heidän toive pimeän kellaritilan uudesta valoisammasta ilmeestä toteutui.

Se, että Alavuden kaupungin tekninen toimi huomioi oppilaiden toiveen, oli oppilaille tärkeä viesti siitä, että fiksuilla ja asiallisesti esitetyillä toiveilla on edellytyksiä toteutua. Se innostaa oppilaskuntaa varmasti myös jatkossa – ja ehkä oppilaskunnassa kasvaa tulevia nuorisovaltuutettujakin.

Nuorisovaltuusto on saanut esimerkiksi Alavudella aikaan useita hyviä parannuksia. Nuvan kautta nuorille on avautunut mahdollisuus vaikuttaa.

Välillä tuntuu, että meille hieman vanhemmillekin pitäisi olla joku nuvan kaltainen systeemi, jonka kautta pääsisimme opettelemaan vaikuttamista. Toki monet meistä sen hallitsevat, mutta valitettavan usein asioista valitetaan kavereille tai sosiaalisessa mediassa, mutta asioille ei oikeasti edes pyritä tekemään mitään. Jos tällaiselta some-valittajalta kysyy, oletko ollut yhteydessä kuntaan / yritykseen / palveluntuottajaan, vastaus on usein: ”En, kun ei sillä olisi kuitenkaan mitään vaikutusta.” Hei haloo, somessa valittaminenko sitten auttaa?

Fakta on myös se, että rakentava palaute ja perustellut ehdotukset kuullaan aina paremmin kuin haukkuminen ja epäasialliset kommentit.

Yhtä tärkeää, kuin fiksun vaikuttamisen opettelu, on oppia, ettei asioita saa aina muuttumaan tai muutos vie paljon aikaa. Myös siihen pitäisi osata suhtautua ymmärtävästi, eikä luovuttaa yhteen vastoinkäymiseen. Usein palautteenantajalle toki riittää sekin, että kokee tulleensa kuulluksi.