Taksvärkki on nyt tehty

Suomessa vietettiin keskiviikkona veronmaksajan taksvärkkipäivää. Tästä päivästä lähtien vuoden loppuun saakka kansalaisten tulot jäävät kokonaan omaan käyttöön; alkuvuoden olemme (laskennallisesti) paiskoneet töitä yhteisen hyvinvoinnin rahoittamiseksi.

Kuluvana vuonna kokonaisveroasteen arvioidaan Suomessa olevan 42,8 prosenttia suhteessa kansantuotteeseen, kun mukaan lasketaan muun muassa valtion, kuntien ja kirkon tuloverot, kulutusverot sekä lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut. Tämä prosentti tuli siis vuoden 2021 työpäivistä laskettuna täyteen eilen.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää taksvärkkipäivää terveellisenä muistutuksena siitä, että verotuksen kokonaistaso on Suomessa jo nyt hyvin korkea. Veroja ei hänen mukaansa voi enää jatkossa yleisesti kiristää, vaan olisi päinvastoin päästävä verotuksen tason asteittaiseen keventämiseen.

Kun talous kukoistaa, saadaan maltillisemmatkin veroprosentit riittämään hyvinvointiyhteiskunnan tarpeisiin.

Kohtuuton verotus lannistaa ja kohtuullinen kannustaa, näkee Lehtinen.

Kuntavaalien alla verotukseen liittyvät ideat ovat lennelleet poliittisessa keskustelussa. On muun muassa esitetty jo nyt ankaran veroprogression lisäkiristämistä sekä vaadittu kokonaan uuden maakuntaveron pikaista lisäämistä kaikkien nykyisten verojen rinnalle.

Lehtisen mukaan kovin kevyesti on heitetty ilmaan ajatuksia veronkiristyksistä. Vastuullisilta poliitikoilta on hänen mukaansa syytä odottaa riittävästi malttia ja harkintaa veroasioissa niin kunnissa kuin valtakunnankin tasolla.