Syyslomallakin oltava tarkkana

Ensi viikolla koittaa koululaisilla odotettu syysloma. Onko se koronan kannalta uhka vai mahdollisuus, jää nähtäväksi. Joka tapauksessa syyslomallakin on kiinnitettävä erityistä huomiota hygieniaan, turvaväleihin ja maskien käyttöön, ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Turvaväleistä on pidettävä huolta, kun liikutaan paikoissa, joihin kerääntyy runsaasti ihmisiä. Joukkoliikenteessä ja sisätiloissa, joissa etäisyyttä ei voida pitää, on käytettävä maskia. Tämä edesauttaa oman ja muiden kotimaan matkan onnistumista.

Lapin ruskaretkiltä useisiin kuntiin eri puolille Suomea palanneet tartunnan saaneet ovat esimerkki siitä, miten tautia voi levitä alueille, joilla koronavirusta ei ole hetkeen todettu.

Tartuntojen määrä voi yksittäisestäkin altistumistilanteesta nousta suureksi, kun palataan kotikuntaan ja jatkotartuntoja ehtii tapahtua esimerkiksi lähipiirissä ennen selkeiden oireiden alkamista.

Ensinnäkään matkalle ei kannata lähteä, jos on lieviäkään oireita.

Jos koronavirukseen viittaavia oireita kuitenkin ilmenee, kannattaa hakeutua testiin matalalla kynnyksellä.

Myös taukopaikoilla on pidettävä huolta hygieniasta, turvaväleistä sekä käytettävä maskia tarvittaessa.

Matkakohteessa on tärkeää noudattaa matkailuyrittäjien hygienia- ja turvallisuusohjeita. Heidän tekemänsä järjestelyt, kuten porrastetut hotelliruokailut sekä erilaiset henkilörajoitukset ja hygieniatoimet, auttavat osaltaan tartuntariskin hallinnassa.

Näitä yrittäjien laatimia ohjeita on syytä noudattaa tarkasti. Liian varovainen ei voi nyt olla.