Syksyn merkkejä ilmassa

Nyt kun kesä mennyt on, syksy saapuu, meidätkin erottaen...

Koulut alkavat ensi viikolla ja tänään saapuu kansalaisopiston opinto-ohjelma. Syksy on siis lähempänä kuin luulimmekaan.

Mitä tästä kesästä jäi käteen? Kesäkuun kuumuus ja kuivuus sekä heinäkuun sateet. Lämpö on kuitenkin hellinyt ihan tarpeeksi sateiden välillä eikä ole jäänyt peruskesäfiilistä, että koko ajan olisi satanut. Uutta lämpöaaltoakin lupaillaan.

Koronakevään jälkeen toimittajana mietti, että mistähän niitä kesäjuttuja ideoisi, kun ei ole kesätapahtumia kuten normaalisti, mutta uskokaa tai älkää, kirjoitettavaa on kertynyt enemmän kuin normaalina kesinä. Oman aarrelaatikon kantta ei ole ehtinyt kuin vähän raottaa. Tottakai festivaaleja, kuten Kaustista ja kesäteattereita, on ollut ikävä, mutta ihmeellinen on ihminen, hän keksii elämää ympärilleen ja puheenaiheita, kun vain niitä tarkalla korvalla kuuntelee.

Koulun alkaminen tuo kesään uudet kuviot ja kujeet. Alavudella koulunalkua värittävät yläkoulun uudistetut tilat. Ähtärissä jatketaan väistötiloissa eri pisteissä, vain yläaste on omissa tiloissaan. Jaksamista opettajille, oppilaille ja vanhemmille. Syksy on koronakevään aiheuttamien opetusvajeiden kuromista kiinni. Siihen Kuortane ja Alavus saivat oikein valtionapuakin.

Kansalaisopiston opinto-ohjelmasta sen verran, että mitä jos tänä lukuvuonna ei laskettaisi ajokilometrejä, vaan kaasutettaisiin naapurikunnan tarjonnasta nauttimaan. Näin pidettäisiin Lakeudenportin kansalaisopisto elävänä, kun opiskelijat vähenevät vuosi vuodelta, vaikka tunnit lisääntyvät. Joka kunnassa ei tarvitse olla samat piirit.