Suloinen lainsuojaton

Kuortaneella on jouduttu puuttumaan vapaana liikkuvien kissojen aiheuttamiin ongelmiin loukuttamalla. Leppälänkylän päiväkodin ympäristössä on otettu kiinni irtokissoja, jotka kuljeskelevat päiväkodin pihapiirissä ja sotkevat paikkoja. Jo viime syksynä alkanut ongelma paheni keväällä ja nyt tilanne kävi sietämättömäksi.

Vapaasti kulkeva kissa on lainsuojaton, joka herättää monenlaisia intohimoja. Maaseudulla on totuttu siihen, että kissa kulkee kartanolla ja pitää hiiri- ja rottakannat kurissa. Siihen työhön on kelpuutettu yleensä myös naapurin lemmikit. Taajamissa irrallaan kuljeskelevat kissat aiheuttavat enemmän närää, kun ne tekevät tarpeitaan kukkapenkkeihin ja hiekkalaatikkoihin tai merkkaavat ovenpieliä.

Oli kyseessä sitten maaseudulla tai taajamassa asuva kissa, omistajan on pidettävä siitä huolta.

Osa ihmisistä on sitä mieltä, että on luonnonvastaista pitää kissaa vain sisällä tai ulkoiluttaa sitä valjaissa. Taajamassa tai vilkkaasti liikennöityjen teiden läheisyydessä se on kuitenkin kissalle kaikkein turvallisin tapa ulkoilla. Eikä hihnaan opettelu ole kissalla sen kummempaa kuin koirallakaan, jos se totutetaan siihen pienestä pitäen.

Jos kissa kulkee vapaana ulkona, on omistajan tehtävänä huolehtia myös siitä, ettei pääse syntymään vahinkopentuja. Moni narttukissan omistaja leikkauttaa lemmikkinsä jo itseään säästääkseen, mutta yhtälailla myös kollikissat tulisi kastroida. Vastuuntuntoinen kissanomistaja niin myös tekee: yksi kolli kun voi laittaa alulle monet ei-toivotut pennut, jos vain löytää alueelta leikkaamattomia natuja. Kastrointi vähentää myös häiritsevää merkkailua.