Siirtymäaika on päättymässä

Ensi viikolla päättyy haja-asutusalueen jätevesiasetuksen siirtymäaika. Ennen vuotta 2004 rakennetuilla kiinteistöillä, jotka sijaitsevat joko pohjavesialueella tai alle sadan metrin päässä vesistöstä pitäisi siis olla marraskuun ensimmäisenä päivänä käytössä ajanmukainen jätevesijärjestelmä.

Jätevesiasetuksesta on väännetty Suomessa yli 15 vuotta. Vuonna 2003 annettu asetus määräsi tiukkoja vaatimuksia kiinteistöjen jätevesien käsittelyyn. Vuosien varrella asetus on muuttanut muotoaan ja sen vaatimuksia on höllennetty. Tämä on taas aiheuttanut sen, että moni on siirtänyt isoa remonttia uusien helpotusten toivossa.

Sitä tietää tuskin kukaan, kuinka monella vesistön läheisyydessä tai pohjavesialueella olevalla kiinteistöllä jätevesijärjestelmä ei täytä marraskuun alussa jätevesiasetuksen vaatimuksia.

Siirtymäajan päättyessä marraskuun alussa, valvontavastuu siirtyy kunnille. Tuskinpa missään alueemme kunnassa on resursseja lähteä vartavasten tarkastuskierroksille, mutta ongelmiin tullaan varmasti puuttumaan, jos sellaisia tulee esille.

Jätevesiasetuksessa ei ole unohdettu myöskään niitä haja-asutusalueilla asuvia, jotka eivät ole vesistön välittömässä läheisyydessä. Heidän tulee hoitaa asiat kuntoon omalta osaltaan viimeistään seuraavan ison remontin yhteydessä.

Vaikka kansalaisten suussa paskalaiksi ristityn jätevesiasetuksen synnyttäminen on ollut pitkä ja kivulias prosessi, se on tuottanut myös hyvää. Monet ovat kiinnittäneet oman kiinteistönsä jätevesijärjestelmään huomiota ja tehneet siihen parannuksia, vaikkei sille olisi ollut akuuttia tarvetta. Iso peukku heille!