Sanomalehtiin luotetaan

Uutis- ja ajankohtaismedian tärkein ominaisuus on luotettavuus, ja ylivoimaisesti luotettavin media on sanomalehdet. Eniten sanomalehtiin luottavat nuoret aikuiset, jotka myös arvioivat sanomalehtien yhteiskunnallisen ja paikallisen merkityksen suuremmaksi kuin vuosi sitten, kertoo Sanomalehtien liitto tuoreessa tutkimuksessaan. Tämä on loistava uutinen.

Sanomalehtien ykkösasema luotettavimpana mediana on vahvistunut erityisesti 18–24-vuotiaiden keskuudessa.

Nuorista aikuisista 88 prosenttia ja koko aikuisväestöstä 75 prosenttia luottaa painettuihin tai digitaalisiin sanomalehtiin. Seuraavaksi eniten suomalaiset luottavat tv-kanaviin ja radiokanaviin sekä niiden verkkopalveluihin.

Sanomalehtien asema on vahvistunut medioiden keskinäisessä vertailussa. Niiden luotettavuus on säilynyt yhtä vahvana kuin edellisvuonna, kun taas television ja radion luotettavuus on laskenut hieman.

Sanomalehtien vahva asema luotettavuudessa on merkityksellinen, koska luotettavuus on suomalaisten mielestä uutis- ja ajankohtaismedian tärkein ominaisuus. Näin ajattelee yhdeksän kymmenestä suomalaisesta.

Toiseksi tärkein ominaisuus on kaikkien vastaajien mielestä asiantuntevuus ja nuorille aikuisille laadukkuus. Neljän tärkeimmän ominaisuuden joukkoon sijoittuvat myös asiantuntevuus ja riippumattomuus.

Sanomalehdet ovat yhteiskunnallisten ja paikallisten asioiden edistäjinä merkityksellisiä etenkin nuorille aikuisille ja niiden sisällössä on paljon sellaista, mitä ei koeta saatavan muualta.