Sähkökatkosta oppia varautua

Alavuden keskustaajaman hiljensi sähkökatko tiistaina iltapäivällä.

Monenlaista miettimistä tulee jo siitäkin, kun hellesäällä esimerkiksi jääkaapit ja pakastimet tai kauppojen kylmälaitteet ja -tilat lakkaavat toimimasta. Alavudella olivat myös ainakin erään kauppaliikkeen ovilla myyjät kertomassa, että nyt ei vain ole mahdollista tulla ostoksille.

Sähkönjakeluyhtiö Caruna Networks Oy:n viestintä tiedotti, että sähkökatko alkoi kello 16.12 ja päättyi 17.51. Katkoksen vaikutuspiirissä oli 1 179 asiakasta.

Katkos aiheutui kun kaivinkone vaurioitti maakaapelia, ja vauriopaikka oli Alavuden vanhan kaupungintalon kohta jo valmiina olevalla purkutyömaalla.

Reilu viikko aiemmin Tuurin kauppakylällä iski häiriö korttimaksupalveluihin. Sen seurauksena kansa siirtyi nostamaan ja lähti etsimään lähiseuduiltakin käteistä, mutta sen tarjonnassa ei ole varauduttu yllättäviin, vähintään satojen asiakkaiden tekemiin ottoihin lyhyen ajan sisällä.

Alkukesästä taas Alavudella sattui Tusan alueella vedenjakelussa putkirikko, mikä aiheutti vaikeuksia muun muassa maatalousyrittäjille.

Nämäkin katkokset saatiin korjattua ja palvelut toimimaan suhteellisen joutuisasti. Katkokset säpsähdyttävät ja harmittavat, mutta kuinka moni niistä ottaa oppia?

Vähintään tulisi joka taloudessa olla varasuunnitelma, mitä tehdä ja pitkäänkö pärjätään, jos maksukortti ei hetkellisesti toimi ja käteistä ei ole tarjolla. Yhtä lailla on syytä miettiä, mistä käyttövesi, jos hanasta ei vesi juokse. Ja se on jo nähty näilläkin seuduilla, että myrsky voi viedä sähköt pimeimpään ja yleensä myös kylmimpään vuodenaikaan.