Sade olisi nyt odotettu vieras

Varovaisuus tulen kanssa on ollut viime aikoina valttia.

Ennätyksellisen kuiva toukokuu teki maastosta syttymisherkän. Metsäpalovaroitus on ollut voimassa jo pitkään. Kaikki avotulen teko ja muu siihen verrattava tulen käyttö on kielletty, kunnes tilanne muuttuu.

Onneksi suuremmilta maastopaloilta on Viiskunnan alueella vältytty. Se kertoo siitä, että ihmiset ovat suhtautuneet kuivuuteen ja varoituksiin vakavasti ja olleet varovaisia.

Pelastuslaitoksen antamat kiitokset varovaisuudesta alueen ihmisille ovat paikallaan. Jatketaan samaan malliin.

Voimakas tuuli, joka alkuviikosta yltyi välillä myrskyisiin lukemiin, tekee metsäpalovaroituksesta entistäkin tärkeämmän: irtipäässyt tuli voi levitä tuulenpuuskissa hyvin nopeasti.

Sähkölinjalle kaatuva puu aiheuttaa rutikuivassa metsässä ison syttymisriskin. Se tuli todeksi Edesjärvellä. Onneksi siitäkin maastopalosta selvittiin – osittain hyvän tuurinkin ansiosta – suhteellisen pienin vahingoin.

Säätieteilijät ovat varovasti arvioineet, että sadekuurot voisivat yltää torstaina Viiskunnan alueellekin. Toivottavasti niin kävisi ja niistä saataisiin ainakin pientä apua tilanteeseen, vaikka säätyyppi ei näytä olevan selkeästi muuttumassa. Vettä kaipaavat kipeästi nyt kaikki kasvustot. Kuivuus on jo alkanut latistaa satotoiveita.

Suomessa valitetaan usein kylmästä ja sateisesta kesäsäästä. Nyt olemme saaneet hellepäiviä jo ennätysmäärän, vaikka kesä on kalenterin mukaan vasta alussa. Luonto muistuttaa siitä, että helle ei pitkään jatkuessaan tee kesästä täydellistä.

Kunhan sadetta taas saadaan, otetaan siitä riemusta kaikki irti!