Rokotetta odotellessa

Keskiviikkona uutisoitiin, että Britannia on ensimmäisenä maana hyväksynyt Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen käyttöönoton. Rokote tulee terveysviranomaisten mukaan saataville jo ensi viikolla.

Rokote on kliinisissä testeissä osoittautunut 95-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Britannia on Ylen uutisen mukaan tilannut 20 miljoonaa annosta rokotetta. Jokainen rokotettava saa kaksi annosta, jotka annetaan kolmen viikon väliajalla. Ensimmäiseksi rokotetaan hoitokotien asukkaat ja heidän hoitajansa. Seuraavassa vaiheessa rokotteen saa muu vanhusväestö.

Rokotteen myyntilupaa odotetaan nyt Suomessakin kuin kuuta nousevaa. Riskiryhmiä aletaan meillä rokottaa tällä tietoa tammikuun alussa.

Rokote-erät saapuvat aluksi yliopistosairaaloille ja sieltä ne jaetaan kuntiin, jotka ovat vastuussa rokottamisesta. Ylen haastattelemien terveydenhuollon ammattilaisten mukaan haasteeksi voi muodostua rokotusten priorisointi. Useiden rokotuspisteiden käyttämiseen haasteensa tuo myös pisimmälle kehitetyn rokotteen vaatima kylmäketju.

Rokotteen saamisella alkaa olla kiire, sillä ihmiset alkavat olla jo todella väsyneitä koronaan, joka on uhkaavasti nostanut päätään eri puolilla maata viime viikkoina. Myös sairaalassa olevien potilaiden määrä on kasvanut jyrkästi, mikä on hyvin huolestuttavaa.

Rokotteen tuloon asti ihmisten on vain sinniteltävä, noudatettava rajoituksia ja pidettävä lippu korkealla. Toivotaan, että uusi vuosi tuo tullessaan helpotuksen tähänkin asiaan. Kaikesta selvitään, elämä jatkuu!