Riittäähän meillä vesi

Kauhava oli heinäkuussa maamme helteisin paikkakunta, kertoi Yle nettisivuillaan eilen. Kauhavan lentokentän sääasemalla rekisteröitiin heinäkuussa 22 hellepäivää. Valtakunnallisesti hellepäiviä oli heinäkuussa yhteensä 27. Kun kauniit kelit alkoivat jo toukokuussa, on Suomea hellinyt tänä vuonna jo yli 50 hellepäivää.

Se, helliikö helle, riippuu siitä, keneltä kysytään. Kolmenkymmenen asteen tietämissä pyörivä lämpötila on tosin ollut liikaa jo monelle auringosta nauttivallekin – varsinkin, jos asunnon lämpötilaa ei saa yölläkään laskettua alle 25 asteen.

Lämmin ja kuiva kesä on tuonut mukanaan omat ongelmansa. Esimerkiksi kalat ja simpukat ovat kärsineet poikkeuksellisen lämpimissä järvissä ja joissa. Myös vilja- ja rehusato ovat jäämässä huonoiksi, kun kasvustot eivät ole saaneet riittävästi vettä. Pohjavesivarannotkin ovat huvenneet paikoin nopeaa tahtia.

Maakunnassa useampikin vesilaitos on kehoittanut ihmisiä säästäväisyyteen veden kanssa.

Vaikka meidän alueellamme ei ole vielä erikseen opastettu vedenkäytön säännöstelyyn, ei vettä kannata nyt haaskata esimerkiksi nurmikonkasteluun. Myös sitä kannattaa miettiä, mihin aikaan vuorokaudesta vettä käyttää, jotta isoja kulutuspiikkejä ei syntyisi.

Pohjavesien lasku voi aiheuttaa ongelmia pitkään. Vesitilanteen paraneminen kun on kiinni tulevista keleistä. Jos taivaalta ei saada vettä ja tuleva talvi on vähäluminen ja kevät kuiva, pohjavedestä voi tulla paikoin todellinen pula.

Ne, jotka ovat tuskailleet liiallisen kuumuuden kanssa, voivat huokaista nyt ainakin hetkellisesti helpotuksesta. Lähivuorokausien sääennuste nimittäin lupaa lämpötilan laskevan.