Pidetäänpäs paikat siistinä

Tänään keskiviikkona järjestetään Kuortaneella Hei, me siivotaan -nimen saanut tapahtuma, johon on haastettu mukaan kuntalaisia, yrittäjiä, yhdistyksiä, seuroja, työyhteisöjä ja kouluja. Itse siivoaminen tapahtuu päivän aikana itselle parhaiten sopivana ajankohtana. Kunta tarjoaa siivoajille jätesäkkejä ja virvokkeita.

Myös Alavudella ja Ähtärissä on järjestetty vastaavanlaisia ympäristön siistimistempauksia jo useita kuluneen kevään aikana.

Ja onhan se hienoa, että siivotaan. Siivottavaa nimittäin riittää.

Ympäristön siisteydellä on merkitystä meidän kaikkien hyvinvoinnille ja yleiselle viihtyvyydelle, siksi roskaamiseen pitäisi aina puuttua. Jos roska tienpientareella suututtaa, niin sama neitseellisessä luonnossa saa lähes raivon partaalle. On käsittämätöntä, miten välinpitämättömiä jotkut meistä ovat. Itselläni koirankakkapussit täyttyvät usein lähimetsässä roskista, eivät niinkään koiran jätöksistä, jotka luonnossa eivät ole mikään ongelma.

On vaikea ymmärtää, miten esimerkiksi täydet juomatölkit jaksetaan kantaa vaikkapa nuotiopaikalle, mutta tyhjinä ne jäävät maahan lojumaan ympäristöä rumentaen. Vaikka ne kaiken päälle ovat rahanarvoista tavaraa. Oikein huonolla tuurilla tyhjä juomatölkki voi päätyä pellon kautta eläinten rehuun ja sitä kautta aiheuttaa arvokkaan tuotantoeläimen kuoleman.

Surulliseksi tekee myös kaikki ryönä ja saasta teiden varsilla, täyteen ahdetut roskikset ja jätepisteille hylätyt huonekalut. Eivätkö ihmiset viitsi nähdä yhtään vaivaa?

Asennekasvatus lähtee tässäkin asiassa jo kotoa. Omille lapsilleni olen tämän asian opettanut, opettakaa tekin!