Palovaroitin joka tupaan

Palovaroitin on halpa henkivakuutus. Laite havaitsee alkavan tulipalon ja varoittaa asunnossa olevia. Sen kova hälytysääni herättää nukkuvankin ihmisen ja antaa 2–3 minuuttia aikaa pelastautua palavasta asunnosta.

Palovaroitin on ollut pakollinen jokaisessa asunnossa jo 2000-luvun alusta lähtien. Asunnon jokaiseen kerrokseen on asennettava vähintään yksi palovaroitin. Lisäksi majoitustiloissa ja hoitolaitoksissa jokainen huone on varustettava vähintään yhdellä palovaroittimella.

Uudisrakentamisessa edellytetään nykyisin, että uusiin asuntoihin tulee asentaa huoneistokohtaiset sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet. Sama vaatimus koskee myös vapaa-ajan asuntoja.

Moni omakotiasuja muistaa koko laitteen olemassaolon vasta, kun patteri on loppumassa ja varoitin alkaa ilmoittaa siitä lyhyin piippauksin. Palovaroittimen kunto olisi kuitenkin syytä tarkistaa säännöllisesti. Toimimaton laite kun ei pelasta ketään.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen tuoreista tilastoista käy ilmi, että palovaroittimet puuttuvat tai ne eivät ole toimintakunnossa luvattoman monessa huoneistossa. Tähän on tultava muutos. Kuluttajan kannalta kyse on hyvin pienestä, mutta jopa elintärkeästä investoinnista.

Kuusiokunnissa säästyttiin kaikeksi onneksi viime vuonna suuronnettomuuksilta ja -paloilta. Myös maastopalot vähenivät. Pelastusjohtaja Harri Setälä toivoo, että se kertoisi säätekijöiden lisäksi myös siitä, että ihmiset ovat entistä huolellisempia tulenkäyttäjiä luonnossa liikkuessaan.