Pahimpaan on syytä varautua

Koronavirus jyllää nyt Euroopassakin. Tartuntoja on jo monissa maissa. Se kasvattaa todennäköisyyttä siihen, että lisää tapauksia tulee myös Suomeen, joten siihen on varauduttava. Teneriffalla 20 suomalaista on parhaillaan eristyksissä hotellissa, koska siellä on todettu neljän ihmisen sairastuneen virukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan keskiviikkoon mennessä Suomessa oli kuitenkin todettu vain yksi laboratoriovarmistettu tautitapaus Lapin sairaanhoitopiirissä. Jatkotartuntoja ei ole todettu.

Näin talvilomien aikaan matkustellaan paljon, mikä tuo omat riskinsä taudin leviämiseen. Mahdollisten tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä.

Ylen aamu-uutisissa kerrottiin, että sosiaali- ja terveysministeriö on perustanut kansanterveysuhkaan varautumista koordinoivan ryhmän. Se käy läpi Suomen varautumisen tilannetta kuntatasolla ja sairaaloissa sekä lääkevarautumisen osalta. THL on antanut ohjeet, miten toimia, jos eteen tulee epäiltyjä koronatapauksia. Lisäksi laboratoriokapasiteetin riittävyydestä on pidetty huolta.

Virus tarttuu ihmisestä toiseen nykytiedon mukaan pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Taudin itämisaika eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun on keskimäärin noin viisi päivää. Sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus.

Jokainen voi tehdä oman osuutensa virustautien leviämisen ehkäisemiseksi esimerkiksi huolehtimalla käsihygieniastaan. Onkin todennäköistä, että käsidesien ja hengityssuojaimien käyttö yleistyy lähiaikoina myös Suomessa.