Päätöksiä tasapuolisesti

Evijärvellä on puitu ilmaisiin koulukyyteihin liittyvää kiistaa. Yle uutisoi eilen keskiviikkona, että asiasta on tehty tutkintapyyntö poliisille. Kesän aikana kyytiasiaan otti kantaa myös eduskunnan apulaisoikeusasiamies, jonka mukaan kunnan kuljetuksesta antamat perustelut ovat puutteelliset.

Tutkintapyynnön tehnyt evijärveläisvaltuutettu haluaa tietää, onko kuljetusasiassa suosittu sivistyslautakunnan puheenjohtajan sukulaislapsia. Jos poliisi aikanaan toteaa niin käyneen, tilanne on kuntademokratian kannalta ikävä.

Päätöksenteossa on tärkeää, etteivät sukulais- tai muut suhteet pääse vaikuttamaan päätöksiin.

Ääriesimerkki siitä, kun kuntapäättäjät sokeutuvat vallasta, löytyy Kittilästä. Erityisesti Suomen Kuvalehti on seurannut useamman vuoden ajan Kittilän kunnanhallituksen ja -valtuuston toimintaa. Parhaillaan sitä tutkii myös keskusrikospoliisi, sillä 27 Kittilän entistä ja nykyistä luottamushenkilöä on saanut syytteitä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Asian pääkäsittelyn on tarkoitus alkaa Lapin käräjäoikeudessa syyskuun lopulla.

Kittilä on toki oma lukunsa suomalaisessa kuntapolitiikassa, mutta silloin tällöin meidänkin alueellamme herää ainakin keskustelua siitä, onko jotain päätöstä tehdessä tapahtunut muotovirhe tai onko joku päätöksentekijöistä ollut esteellinen. Tällaiset epäilyt nakertavat päätöksenteon, ja demokratian, uskottavuutta.

Nyt valtuuston ja lautakuntien syyskauden alkaessa luottamushenkilöiden on hyvä kerrata, miten kunta- ja hallintolain esteellisyysperusteet menivätkään. Samaa kertausta suosittelen myös asioita valmisteleville virkamiehille.