Onnea ja iloa valmistuneille

Lukuvuosi päättyy peruskouluissa ja lukioissa ensi lauantaina 1. kesäkuuta ja oppilaat pääsevät kirmaamaan hyvin ansaitulle kesälomalle. Opetushallituksen arvion mukaan peruskoulun päättötodistuksen saa käteensä noin 59 500 oppilasta ja ammattillisen tutkinnon suorittaa 81 600 opiskelijaa. Uusia ylioppilaita valmistuu 25 946.

Valmistuneiden nimiä saapuu myös toimituksen sähköpostiin päivittäin. Tässäkin lehdessä on julkaistu niistä osa, päivitämme tietoja Viiskunnan nettisivuille sitä mukaa kuin niitä saamme.

Valmistujaisjuhlia valmistellaan monissa perheissä nyt kiivaasti. Kaiken hässäkän keskellä kannattaa muistaa olla kiitollinen siitä, mitä oma nuori on saavuttanut ja nauttia yhdessä harvinaisesta juhlahetkestä.

Arki koittaa pian, kun pitää miettiä, mikä on nuoren seuraava etappi. Elämä kun ei pääty valmistujaisiin.

Valitettavasti monissa perheissä koulujen kesäloman alkaminen aiheuttaa myös ongelmia. Lapset ja nuoret, joiden elämää sävyttävät perheen erilaiset vaikeudet, eivät odota kesäkuun alkua innosta hihkuen.

Heille suvivirsi on merkki siitä, että koulun tarjoama turvaverkko katoaa ympäriltä. Koulunkäynnin ympärille on muodostunut lukuvuoden aikana arki, jossa on tarjolla lämmintä ruokaa, kavereiden seuraa ja aikuisten tukea. Monella turvallinen arkirytmi katoaa ja huoli perheen vaikeuksista kasvaa entistä suuremmaksi.

Toivottavaa olisi, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi joku turvallinen aikuinen, jonka puoleen kääntyä, myös kesällä.