Onko kaikilla mahdollisuus?

Pelkkä peruskoulu ei riitä. Parhaillaan onkin se aika, jolloin kymmenet tuhannet nuoret miettivät, millainen koulutus voisi turvata oman tulevaisuuden työmarkkinoilla.

Viime viikolla alkanut haku toisen asteen koulutukseen jatkuu maaliskuun 13. päivää asti. Saman viikon sunnuntaina päättyy myös nimien keräys kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan maksutonta toiseen asteen koulutusta. Pelastakaa Lapset ry:n, useiden opiskelija- ja nuorisojärjestöjen sekä Vanhempainliiton käynnistämän kansalaisaloitteen oli allekirjoittanut keskiviikkona runsas 27 000 henkilöä.

Toisen asteen koulutus eli lukio tai ammatilliset perusopinnot ovat Suomessa maksuttomia. Käytännössä opiskelijalle tulee kuitenkin kustannuksia muun muassa oppikirjoista, työvälineistä ja -tarvikkeista.

Kustannukset ovat opiskeltavasta alasta ja koulutuksesta riippuen muutamasta kympistä useisiin tuhansiin euroihin. Esimerkiksi lukiolaisen oppikirjat voivat maksaa yhteensä pari tuhatta euroa. Lisäkustannuksia syntyy, jos käyttää koulumatkaan julkista liikennettä tai joutuu muuttamaan opintojen takia toiselle paikkakunnalle.

1970-luvulla alkanut peruskoulu mahdollisti monessa perheessä lasten kouluttamisen entistä pidemmälle. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että suomalainen koulutusjärjestelmä on muuttumassa jälleen sellaiseksi, etteivät kaikilla nuorilla ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia opiskella.

Nuorten mielenterveysongelmat ja syrjäytyminen aiheuttavat tilanteista, joissa osa nuoristamme putoaa tai on vaarassa pudota yhteiskuntamme ulkopuolelle. Toivottavasti koulutus ja sen kustannukset eivät aiheuta tätä ongelmaa yhdellekään nuoristamme.