Omaa rahaa ansaitsemassa

Monissa yrityksissä on parhaillaan kesätyöntekijöinä nuoria untuvikkoja, jotka vasta opettelevat työn tekemistä ja vastuun ottamista omasta elämästään.

On hienoa, että nuoria uskalletaan ottaa töihin, vaikka heidän opastamisensa uusiin työtehtäviin jonkin verran kuluttaakin vakituisen henkilöstön aikaa ja resursseja. Ensi kesänä he ovat jo himpun verran kokeneempia työntekijöitä ja voivat toimia esikuvina uusille aloittelijoille.

Itse äitinä olen erityisen kiitollinen siitä, että kesätyön ansiosta nuoren elämässä on tietty rytmi kesälläkin ja ettei aika mene vallan pelikoneen ääressä istuessa.

Myös oman rahan tienaaminen on nuorelle valaiseva kokemus. Meidän pojalle elämän ensimmäinen tilinauha ilmestyi postilaatikkoon kuun vaihteessa ja oli suuri ihmetyksen aihe.

Sitä tutkittiin pitkään ja hartaasti. Esikoisessa herätti ihmetystä esimerkiksi se, että loma-ajan palkkaakin oli maksettu työssäoloajalta. Myös se, ettei veroja vielä tarvitse maksaa, oli mieleen.

Vaikka kuinka teinille hokisi, että raha ei kasva puussa, niin kokemus kantapään kautta on vasta se, joka asian tälle oikeasti konkretisoi.

Kovasti nuori on jo miettinyt käyttökohteita kesätöissä tienatuille rahoille. Rahareikiä tuntuu riittävän, mutta ainakin toistaiseksi rahat ovat pysyneet visusti omalla tilillä.

Luulenpa vain, ettei niitä ainakaan koulukirjoihin tai vaatteisiin käytetä. Ne jäänevät meidän vanhempien kustannettavaksi jatkossakin.