Olemmeko varautuneet?

Syysmyrskyt tuovat usein mukanaan sähkökatkoja. Viimeistään silloin muistuu mieleen, miten moni arkinen ja itsestään selvä asia tarvitsee toimiakseen sähköä.

Jokaisen kotitalouden tulisi varautua pärjäämään häiriötilanteessa vähintään 72 tuntia ilman viranomaisten apua. Kotoa tulisi löytyä koko perheelle ruokaa ainakin kolmeksi vuorokaudeksi, jos kauppaan ei syystä tai toisesta pääsisi.

Kyseessä on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jossa kauppoja on suljettava, julkinen liikenne on pysähdyksissä, eivätkä maksukortit toimi.

Kotona elämää hankaloittaisivat jääkaapin ja pakastimen lämpiäminen, ruoanvalmistus, sisälämpötilan ylläpitäminen ja valaiseminen sekä sekin, ettei vessaa voi vetää, jos ei ole sähköä, joka pumppaa vettä pönttöön.

Ruoanvalmistus onnistuu ilman sähköä, jos kotoa löytyy puuliesi, grilli tai vaikkapa retkikeitin. Koti pysyy lämpimänä, jos sieltä löytyy varaava takka ja riittävästi polttopuita.

Vesikanistereista ja monista retkeilyvälineistä on hätätilanteessa suurta apua. Säilykkeistä, jauhoista ja hiutaleista saa ruokaa ensihätään. Taskulamppuja, pattereita, tulitikkuja, kynttilöitä ja matkaradiota voi tarvita niin ikään.

Kaikista pahin rasti nykyihmiselle lienee kuitenkin se, jos kännykän akku hiipuu eikä varavirtaa ole saatavilla.

Jos on valmiiksi miettinyt, miten pärjäisi mahdollisessa häiriötilanteessa, myös siitä toipuminen helpottuu merkittävästi ja samalla voi ennaltaehkäistä erilaisia vahinkoja.