Oikeutta, mutta yhä kauempaa

Valtio väistyi jälleen maakunnan pitäjistä, kun käräjäistuntosalit hiljenivät vuodenvaihteesta alkaen Alavudella sekä Alajärvellä ja Kauhajoella.

Esimerkiksi Alavudella käräjiä on istuttu viime vuoden aikana 25 päivänä eli yhteen laskien melkein kuukauden päivät. Käräjillä käsitellään yksittäisiä henkilöitä koskevia ja koskettaneita asioita, ja viime kädessä kyse on tietenkin kansalaisten ja veronmaksajien palveluista.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden laamanni Riku Jaakkola uumoilee, että etenkin rikosasioihin vastaajiksi haastetuista eli syytetyistä ainakin osaa voi olla jatkossa hieman vaikeampi saada oikeusistuntoihin paikalle, kun heidän pitää matkustaa Seinäjoelle saakka vaikkapa maakunnan laidoilta asti. Käytännössä tästä saattaa olla seurauksena aiempaa enemmän käräjäoikeuden istuntojen peruuntumisia.

Lopputuloksena pahimmillaan onkin, että rikosten kohteiksi joutuneilla oikeuden saaminen venyy ja vanuu.

Syytettyjen etsimiseen ja käräjille noutamiseen ei edes aina oitis ole komentaa muutenkin tehtävillä kuormitettuja poliisipartioita. Nähdäänkö sekin aika, että esimerkiksi yksityisiä vartiointialan yrityksiä palkataan hoitamaan syytettyjen ja oikeudenkäyntiä välttelevien henkilöiden noutamisia? Käytännössä tällainen toiminta vaatisi lainmuutosta, joten aivan heti se ei toteudu.

Oikeusministeriön Aipa-hankkeessa tavoitteena on siirtyminen enenevässä määrin sähköisiin työtapoihin lainkäyttöasioissa – mutta Alavudelta käräjäoikeuden istunnot ehdittiin jo lopettaa.