Nyt jokainen voi vaikuttaa

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Se kestää poikkeuksellisesti kaksi viikkoa koronapandemian takia. Näin on toimittu siksi, että mahdollisimman moni pystyy äänestämään turvallisesti.

Toivottavasti järjestely kannustaa kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan. Olosuhteet ainakin vaikuttavat olevan tällä hetkellä suotuisat turvallisten vaalien pitämiselle. Koronatartuntojen määrä on laskenut ja yli kaksi miljoonaa kansalaista on saanut koronarokotteen. Näyttääkin siltä, että kuntavaalien siirtäminen keväältä kesäkuulle oli oikea päätös.

Äänestysinto kuntavaaleissa on perinteisesti ollut heikkoa. Se on harmi, sillä kyse on vaaleista, joiden tulos vaikuttaa suuresti yksittäisen kuntalaisen elämään. Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien ja kaupunkien valtuustoihin, jotka kuntalain mukaan käyttävät kunnissa ylintä päätösvaltaa.

Äänestämällä voi vaikuttaa oman elinympäristönsä asioihin ja tulevaisuuteen.

Viime kuntavaaleissa äänestysprosentti jäi alle 60:n. Demokratian toteutumisen kannalta on huolestuttavaa, että yleensä vaalien suurin voittaja on nukkuvien puolue. Voidaankin kysyä, toteutuuko demokratia näin alhaisilla äänestysprosenteilla.

Kuluneena keväänä on puhuttu paljon siitä, kuinka vaikeaa ehdokkaiden saaminen puolueille on. Yhtenä merkittävänä syynä tähän pidetään sitä lokaa, jota esimerkiksi sosiaalisessa mediassa heitetään kuntapolitiikassa mukana olevien päälle. Pahimmillaan myös valtuutettujen lähipiiri saa tästä osansa.

Toivotaan, että näissä vaaleissa valtuustoihin valittavat saavat tehdä työnsä rauhallisessa ja asiallisessa ilmapiirissä.