Nuorten ääni kuuluviin

Alavuden nuorisotila Lymyyn on nuorten aloitteesta saatu uusi biljardipöytä, joka on ollut kovalla käytöllä jo kuukauden päivät. Nuoret itse keräsivät noin puolet pöydän hankintaan tarvittavasta summasta omalla taksvärkkityöllään. Koko yläkoulu osallistui yhteiseen ponnistukseen.

Nuorten osallisuuden edistäminen on päivän sana. Lopputulos on useimmiten myönteinen, kun nuoret pääsevät itse vaikuttamaan omaan elämäänsä ja kun nuorten omat toiveet tulevat kuulluksi.

Tämä näkyy Lymyssä monin eri tavoin: nuoret ovat päässeet valitsemaan tilaan mieleisensä kalusteet, seinät ovat saaneet pintaansa sinistä, pinkkiä ja oranssia ja yhtä seinää komistaa koivumetsä. Myös maalaustyön ovat nuoret tehneet itse.

Tarkalla korvalla on kuultu myös sitä, mitä nuoret haluavat tiloissa tehdä. Eipä ihme, että nuorisotilojen käyttöaste on verrattain korkea. Arki-iltaisin niissä vierailee arviolta 20–40 nuorta ja perjantaisin 50–150 henkeä. Maanantai-iltapäivä on varattu alakoululaisille, muut illat yläkoululaisille. Lauantaisin tila on seurakunnan käytössä.

Silmiinpistävää ja erityisen ilahduttavaa on myös se, että aniharvalla nuorella oli nuorisotiloissa puhelin kädessään. Toki se varmasti oli kaikilla mukana, mutta suurin osa nuorista keskittyi ainakin tiistaina iltapäivällä pelaamaan ja olemaan yhteydessä toisten kanssa ihan livenä. Aivan mahtavaa!

Mitä nuorten osallisuuden edistämisessä tulisi huomioida ja miten nuorten ääni yhteisten asioiden hoitamisessa saataisiin paremmin kuuluviin? Tästä pääsevät kuulemaan myös alavutelaiset valtuutetut maanantain kokouksen jälkeen.