Nuoria ei käy nyt kateeksi

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tiistaina äidinkielen kokeella. Tänään torstaina on vuorossa lyhyen vieraan kielen kirjoitukset. Jo kolmatta kertaa kirjoitukset järjestetään koronan varjossa. Viime keväänä tilanne oli ennen näkemätön. Nyt kirjoitusten järjestämisestä poikkeusoloissa on jo kokemusta, mutta haasteita riittää edelleen.

Lukiot ovat varautuneet järjestämään tutkinnon terveysturvallisesti YTL:n antamien ohjeiden mukaisesti. Yllätyksiä voi silti tulla. Voidaan joutua esimerkiksi miettimään, voiko karanteeniin joutunut kokelas osallistua kokeisiin erityisjärjestelyin ja onko sellaisia mahdollista toteuttaa.

Abiturienteille suositeltiin omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia ennen tutkinnon alkua. Kirjoituksissa heidän toivotaan pitävän maskia koko kokeen ajan.

Pelko mahdollisesta altistumisesta ja karanteeniin joutumisesta tykyttää takaraivossa.

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen ja niihin osallistuminen on jo ilman koronaakin niin stressaava tilanne, ettei siihen ylimääräistä jännitystä kaipaisi. Nyt siltä ei kuitenkaan voida välttyä. Aika kovahermoinen on nuoren kirjoittajan oltava, jos pystyy kaikesta huolimatta parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Ehkä tilannetta hieman tasoittaa se, että yo-kokeiden arvosanojen pisterajat päätetään kullakin koekerralla erikseen kokeiden arvostelujen jälkeen.

Toisaalta nykytilanteessa epätasa-arvoa kokelaiden kesken tuo se, missä sattuu asumaan ja kirjoituksiin osallistumaan. Riski joutua karanteeniin tai tartunnan saamiseen on eri osissa Suomea erilainen.

Siinä suhteessa Kuusiokuntien hyvä tilanne on oman alueemme kirjoittajien onni.