Nuori mielii kesätöihin

Lähipiirissämme eräällä nuorella kävi hyvä tuuri. Kesätyöpaikka löytyi heti kirjoitusten jälkeen ja töitä riittää näillä näkymin koko kesän ajaksi. Kaikilla näkymät eivät ole yhtä hyvät. Monella jo varmalta näyttänyt kesätyöpaikka on nyt peruuntunut koronan takia.

Kesätöitä nuoret kuitenkin haluaisivat tehdä. Tuoreen TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimuksen mukaan jopa 67 prosenttia pohjalaisista yläkoululaisista ilmoitti aikovansa hakea kesätöitä. Kysely tosin toteutettiin ennen koronavirusta helmi-maaliskuussa.

Kesätyökokemus on arvokas. Se on nuorelle monesti ainoa mahdollisuus saada kokemusta työstä ja ansaita omaa rahaa.

Erityisesti nyt epävarmana aikana olisi äärimmäisen tärkeää antaa nuorille mahdollisuus kartuttaa hyviä kokemuksia tulevaa varten sekä saada toivoa ja uskoa omalle työpolulle. Onneksi nuorten palkkaamiseksi on kehitelty runsaasti erilaisia tukia ja malleja. Myös monet järjestöt ja kunnat ovat mukana nuorten työllistämisessä.

Yksi tapa nuorelle on työllistää itse itsensä esimerkiksi 4H-yrityksen kautta. Tästä on kerrottu tarkemmin lehden takasivulta löytyvässä jutussa.

Mihin tahansa töihin nuori päätyykin, niin tärkeää on myös työpaikalla osoitettu tuki nuorelle työntekijälle. On tärkeää huomioida nuoren kokemattomuus ja perehdyttää tämä työhönsä kunnolla.

Kannustava ja realistinen palaute on sekin tärkeää, se vahvistaa nuoren motivaatiota ja sitoutumista työhön.

Myös korjaava palaute tulee antaa inhimillisesti ja ammattimaisesti. Esimiehen lämmin suhtautuminen on nuorelle erityisen tärkeää.